Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Vreme za šarana

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

 

Zahlađenje i kiša nisu omeli ribolovce koji su početkom septembra na mnogim terenima uspešno lovili belu ribu, babušku, štuku i naročito šarana.

 

Na VBK-u kod Sivca i Kljajićeva lovio se krupan amur. U Crvenki je radio sitan šaran, a na jezeru u Panoniji krenuo je smuđ. Amura je bilo i na kanalu kod Savinog Sela, dok su kod Selenče i na Jegričkoj pecane babuška, deverika, bodorka i crvenperka. Na Dunavu kod Bačke Palanke odlično se lovi šaran. U Novom Sadu padne poneki som, a na kanalu grize „melez".

Na Jarčini, Bosutu i Studvi zbog sočivice nema uslova za normalan ribolov. Pokoji smuđ dobijao se na Tisi kod Titela, gde je prošlog vikenda pao i som od 58 kilograma! „Zubonja" je mnogo bolje radio kod Novog Kneževca, a šaran na Dunavu u Bajboku, dok je u Čarnoku babuška bila najgladnija. Na DTD-u kod Kajtasova nema pecanja zbog plutajuće trave. Amur i štuka su dobijani na Belocrkvanskim jezerima, a na Tamišu kod Pančeva hvataju se bela riba i štuka.

„Utanjila" Morava

Na Dunavu kod Smedereva love se redak som i smuđ, na Jugovu radi šaran, a bela riba odlično se peca kod „Metalora" i na Provali. Na Dunavu od Kostolca do Golupca riba slabo radi.

Na Toploj Mlavi se pecaju deverika i babuška, a na Kostolačkom dunavcu štuka udara na varalice. Na Mlavi i Peku je aktivan klen, dok se na Srebrnom jezeru peca sitna deverika.

Riba veoma loše radi na Velikoj Moravi, pa su ribolovci iz Požarevca, Svilajnca, Jagodine i Paraćina sve zabrinutiji. Bolje vesti stižu jedino iz ćuprijskog kraja, gde je bilo lepih ulova soma. Šaran se lovio na Jasenici kod Smederevske Palanke, ali na Kudreču radi samo „sića".

Na Miloševskom jezeru se javljao smuđ, Bagrdanska jezera daju šarana, a štuke je bilo na Vezirovcu i Glogovačkim barama. Ulovi na Gružanskom jezeru su ispod svih očekivanja. Skobalj i klen se hvataju na Rasini u kruševačkom kraju.

Smuđ loše radi na Ćelijama, gde se love bodorka, deverika i grgeč, a kod Zlatara je palo i nekoliko šarana.

Som je hvatan na Zapadnoj Moravi, na potesu Grabovac-Ugljarevo-Stubal, kod belovodske skele, ali i na Južnoj Moravi kod Stevanca i Braljine. Na Zapadnoj Moravi kod Kraljeva se love bucov i bela riba. Deverika, poneki šaran, smuđ i klen lovljeni su na jezeru Gazivode, a na Ibru kod Raške bilo je i mrene i skobalja, naročito kod Ušća.

 

Na Savi kod Šapca smuđ ne radi, ali se uspešno love štuka, bela riba i šaran. Na valjevskom delu Kolubare dobijani su skobalj, bodorka i manji šaran.

Solidno na jugu

Deverika i štuka se pecaju na Zvorničkom jezeru, dok se na Drini ispod ove akumulacije love skobalj, mrena i bucov. Plotica je prestala da grize na ljubovijskim terenima, ali se skobalj i dalje uspešno hvata, kao i na području Bajine Bašte.

Na Grliškom jezeru kod Zaječara bilo je ulova smuđa. Borsko i Rgotsko jezero daju belu ribu, a na Sovincu se javlja i šaran. Dešavanja na Timoku i njegovim pritokama su u znaku ulova bele ribe. Oblačinsko jezero je zatravljeno i daje samo sitnu babušku. Poneki smuđ i deverika rade na Bovnu, a na Nišavi kod Niša izlovljava se sitan klen.

Skobalja je bilo na Južnoj Moravi ispod Doljevca, mrena radi u Grdeličkoj klisuri, šljivar kod uliva Veternice, a babuška na većini terena u Leskovačkoj kotlini. Sitan som i dalje udara na području Kopašnice i Čečine. Na Barju je aktivna samo „sića", a na Lipovačkim barama javljali su se štuka i klen.

 

„Srebrni" orijaš

Najvećeg šarana u dosadašnjem delu sezone ribolova na Srebrnom jezeru uhvatio je Zoran Mraović iz Mladenovca. Orijaša od 21,8 kilograma upecao je u zatonjskom delu jezera, na „koktel" od polovine tigrovog oraha i dva zrna kukuruza.

 

 

Izvor: www.pressonline.rs