Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Struja sa Drine

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Za pet godina, na reci Drini, planirana izgradnja sedam hidroeletrana. Na projektu rade elektroprivrede Srbije i Republike Srpske, u saradnji sa Italijom. Drina je na evropskoj mapi obeležena kao reka sa najvećim hidropotencijalom za dobijanje čiste energije.

 

Izgradnja sedam hidroeletrana na reci Drini planirana je u narednih pet godina. Na projektu vrednom milijardu i 200 miliona dinara, a u saradnji sa Italijom, zajednički rade elektroprivrede Srbije i Republike Srpske.

U Vladi Italije kažu da se tim poslom ispunjavaju i zahtevi Evropske unije, jer za deceniju zemlje moraju imati petinu struje iz obnovljivih izvora.

Drina je na evropskoj mapi obeležena kao reka sa najvećim hidropotencijalom za dobijanje čiste energije. Italijanska strana navodi da su evropske zemlje zaiteresovane za uvoz struje sa Balkana i da su zeleni kilovati sa Drine izvozna šansa za Srbiju i Republiku Srpsku.

"Plan koji je Italija, kao i ostale zemlje Evropske unije predala Evropskoj komisiji 30. juna ove godine predviđa da devet teravat-časova struje godišnje dolazi upravao sa Balkana", rekao je Stefano Salja iz Ministarstva ekonomije Italije.

To je trećina sadašnje proizvodnje struje u Srbiji. Četiri hidrocentrale, "Buk Bjela", "Foča", "Paunci" i "Sutjeska" planirane su na gornjem slivu reke.

Direktorka Elektroprivrede Republike Srpske Branislava Milekić kaže da su se ovi projekti pokazali kao ekonomski opravdani i izvodljivi.

"Elektroprivreda Republike Srpske je trenutno objavila javni poziv za izbor strateškog partnera koji će zajedno sa nama i Elektroprivredom Srbije raditi na izgradnji tog projekta", rekla je Milekićeva.

Dve elektroprivrede potpisale su i Ugovor o izradi tehničke dokumetacije za još tri hidroelektrane, na srednjoj Drini, od Bajine Bašte do Zvornika, snage 300 megavata.

"Nadam se da će biznis logika prevladati političku praksu, pa će biti moguća forma većeg kompanijskog udruživanja u regionu, kako bi povećali konkurentnost na budućem evropskom tržištu", rekao je direktor EPS-a Dragomir Marković.

U prisustvu ministara energetike Srbije i Republike Srpske, predstavnika italijanske Vlade i dve domaće privatne firme, "Interkomerc" i "Best enerdži", potpisale su sa italijanskim "Sećijem" sporazum o izgradnji malih hidrocentrala na rekama u Srbiji.

 

Izvor: www.rts.rs