Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

ZAGAĐENA SVETINJA

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

JERUSALIM - Reka Jordan, koja je sveta za vernike tri religije, hrišćanstva, islama i judaizma, pretvorila se u baru u kojoj više nema života.

Narodi Bliskog istoka su se vekovima oslanjali na reku Jordan ne samo kad je reč o vodi za piće već i vodi uopšte, zbog čega se dolina Jordana i područje oko Mrtvog mora svrstavaju među najplodnije oblasti na svetu. Međutim, reka Jordan i Mrtvo more takođe, sada "umiru", jer u reci Jordan više nema dovoljno sveže vode! Reka, koja je sveta za vernike tri religije, hrišćanstva, islama i judaizma, pretvorila se u vodeni put u kome više ne može da opstane bilo kakav život.
Galilejsko jezero, jedan od najvećih rezervoara sveže pijaće vode na svetu, izvor je gotovo ukupne pijaće vode u Izraelu. Galilejsko jezero napaja reku Jordan i nešto južnije - Mrtvo more. Ova ista voda utiče u reku Jordan kod Jardenita, gde je krštenje bilo, ali reka samo nekoliko kilometara južnije počinje da "umire". Iza ove zemljane brane reka Jordan kakvu znamo više ne postoji.
        

Opada metar godišnje

- U toku proteklih 50 godina, nivo Mrtvog mora, koje je smešteno u najvećoj depresiji i na najnižoj tački na našoj planeti i predstavlja rezervoar najslanije vode, opao je za 25 metara što je površinu pod vodom smanjilo za više od trećine. Nivo Mrtvog mora opada za više od metra godišnje - tvrdi Mira Edelštajn.

Isusovo krštenje

Hrišćani iz celog sveta dolaze do Jardenita, jednog od dva lokaliteta na reci Jordan u Izraelu, gde je prema predanju Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista.
Ono što mnogi od tih hrišćana ne znaju jeste da je to sada jedino bezbedno mesto na kome je moguće krštenje. Nešto južnije, na mestu za koje se veruje da je istorijski tačnije nego Jardenit, reka Jordan je previše zagađena.
        
    
    

Organizacija za zaštitu životne sredine "Prijatelji zemlje na Bliskom istoku", smatra da mora da se preduzme akcija za spasavanje reke Jordan, pre nego što bude prekasno - upozorava Gideon Bromberg, direktor ove organizacije u Izraelu.

- Imamo nekakvu zemljanu branu na reci Jordan. Severno od te tačke ne dotiče sveža voda iz Galilejskog jezera. Od te tačke, otpadna i slana voda koja se odvodi odovog jezera, utiče u reku Jordan, tako da se reka koja je sveta za polovinu čovečanstva pretvara u otvoreni kanalizacioni odvod - naglašava Bromberg.

Dalje na jug duž reke Jordan, na prelazu na izraelsko-jordanskoj granici, mostovi koje su sagradili Rimljani, otomanski Turci i Britanci, prekoračuju nekada moćni Jordan. Do tačke u kojoj se uliva u Mrtvo more, reka Jordan jedva da je potočić zbog čega je "umiranje" Mrtvog mora dramatično opominjuće. Britanski ekspedicioni odred je 1900. i 1917. godine prošao ovim putem i to brodićima, podseća Mira Edelštajn iz organizacije Prijatelji zemlje na Bliskom istoku.
Pre desetak godina uz obalu Mrtvog mora počele su da se pojavljuju neobične jame. Danas ih ima više od hiljadu. Nastaju tako što se voda Mrtvog mora povlači i odvodi slanu vodu dalje od obale. Na njeno mesto dolazi slatka voda iz izvora oko mora. Jame su veoma opasne i otvaraju se duž zapadne obale. Tu ne može da se razvija bilo kakva infrastruktura ili turizam - upozoravaju izraelski stručnjaci.