Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dunav raj za švercere

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Rekom se najvise svercuju gorivo, cigarete kako domace tako i strane, zitarice, tekstil i hemijski proizvodi

BEOGRAD - Ovom najvećom evropskom rekom danas se najviše švercuju gorivo, cigarete kako domaće tako i strane, ali i žitarice, tekstil i hemijski proizvodi. Najveći profit šverceri ostvaruju od goriva i cigareta čija cena je kod nas mnogo niža u odnosu na zemlje Evropske unije. 

- Šverc je konstantan i u njega su uključeni svi. Pogrešio bih ako bi rekao da samo Bugari ili Ukrajnici učestvuju u švercu. Po pravilu neka roba se češće šverca kada je za njom potražnja veća. Šverceri su tržišno orjentisani i za šverc biraju onu robu koja će im doneti najveći profit - ističe Predrag Đurović načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina.

Crna tačka je ceo tok Dunava kroz Srbiju: Smederevo, Kostolac, Ram, Grocka, Vinča, Pančevo, Slankamen, Bačka Palanka, Novi Sad i Kladovo. Šverca ima najviše u Smederevu i potezu od Velikog Gradišta do Kladova gde se najviše pretače nafta.

- Danas ne postoji roba koja nije zanimljiva švercerima. Carinici su na primer pregledom jednog od brodova otkrili kamionsku prikolicu punu falsifikovane zubne paste " Blendamed". Carinicima se učinila sumnjiva plomba na prikolici, kada su je skinuli i zavirili, unutra je bila zubna pasta. Istragom je utvrđeo da je roba bila namnjena zapadnoevropskom tržištu, a ukrcana negde na istoku, najverovatnije u Rusiji - ispričao je Đurović.

Aleksandar Vulović, pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa, kaže da je Carina za poslednjih godinu dana zaplenila više komada lakog naoružanja 21 pištolj, 9 vazdušnih i jednu poluautomatsku pušku, jedan vazdušni  i deset gasnih pištolja. On kaže da ova vrsta šverca kod nas nije tako razvijena i da se radi većinom o tranzitu.

 - Većinom su to pojedinačni slučajevi zaplene gasnih pištolja od turskih i bugarskih državljana, koji ih iz Evrope gde se slobodno prodaju nose kući. Naš zakon zabranjuje posedovanje gasnih pištolja, pa u skladu sa tim moramo da ih oduzimamo. Slučajeva zaplene lovačkog oružja je bilo, ali mnogo manje - naglašava Đurović.

Za sprečavanje šverca na 600 kilometara dunavskog plovnog puta carina je morla da nabavi nov patrolni čamac, a sa nestrpljenjem očekuju i nabavku nove termovizijske kamere. Vulović kaže da Carina radi i na stvaranju sistema koji će obezbediti razmenu informacija između Carine i drugih državnih ustanova. Pokrenut je i zajednički projekat sa Ministarstvom kulture kojim bi trebalo evidentirati i objediniti sve podatke o fondovima kulturnih dobara.

Novi patrolni čamac

Početkom 2010 .godine iz Kanade je stigao nov patrolni čamac za Carinu, ali u Odseku za kontrolu plovnih puteva ističu da bi im za presretanje švercera trebao makar još jedan. Brod je izgrađen od stakloplastike, a opremljen je digitalnom kartom, radarom i GPS sistemom.

Razvija brzinu od 30 čvorova, odnosno 75 kilometara na čas, što omogućava bolju kontrolu plovnih puteva. Direktor Carine Predrag Petronijević rekao je  da su nabavkom višenamenskog čamca, pored postojećeg gumenog nabavljenog donacijom Velike Britanije, stvoreni uslovi za ozbiljniju kontrolu Dunava i Save gde se saobraćaj sve više povećava.


Tankovi i brodske knjige
Jedna od najvećih zaplena nafte na reci, kada su krijumčari uhvaćeni na delu, dogodila se 2006.godine i tada je zaplenjeno 100 tona nafte.
Posada broda je na ulazu iz Hrvatske u Srbiju prijavila da ima određenu količinu goriva, na koju se neplaćaju dažbine. Usput su svratili u Tirn Severin, tamo utovarili naftu i potom pristali uz srpsku obalu Dunava. Carinici su ih zatekli na istakanju treće cisterne. Ponekad carinici švercovanu naftu ili drugu robu pronalaze na neobičnim mestima u brodu kao što su balastni tankovi, rezervoari za tehničku vodu, filteri za vazduh i slično.

 

Izvor: www.glas-javnosti.rs