Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Čovek-raketa preleteo La Manš

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Čovek-raketa preleteo La Manš

Rosi je iskočio iz aviona na visini od oko 2.500 metara iznad Kalea u Francuskoj, leteo iznad La Manša i potom padobranom sletao kod svetionika Saut Forlend blizu engleskog grada Dover gde su ga dočekali oduševljeni posmatrači.
Uz podršku slabijeg vetra, Rosi je prešao La Manš za 13 minuta, leteći prosečnom brzinom od 200 kilometara na čas.

"Bilo je savršeno. Plavo nebo, sunčano, bez oblaka, savršeni uslovi", rekao je švajcarski pilot nakon što je sleteo.


On je kazao da je želeo da pokaže da je "moguće leteti nešto nalik ptici".
Na sletanju ga je dočekala i njegova ekipa sa šampanjcem.
Rosi je rekao da je tokom leta posmatrao putnike na brodovima. "Bio sam sretćan što sam brži od njih", rekao je 49-godišnji pilot i dodao da je let preko La Manša bio ispunjenje sna.
Posle sletanja Rosi je novinarima rekao da ga se nije plašio.

"Bio sam pod tenzijom. A strah? Kada se plašsim, onda ne idem", rekao je Rosi.

Krila pomoću kojih je Rosi leteo napravljena su od ugljenične smeše. Mase su od oko 55 kilograma kada su napunjena gorivom, a nose četiri mlazne turbine. Naprava nema nikakvo sredstvo za upravljanje, a Rosi je kretanje kontrolisao pomeranjem tela.
Na sebi je nosio odelo otporno na visoku temeperaturu, slično onima koje nose vatrogasci ili vozači formula, kako bi se zaštito od toplote turbina. Od pregrevanja su ga takođe štitili i vetar i visina.
Rosijev "put", dvaput odlagan zbog lošeg vremena, trebalo je da prati rutu francuskog pilota Luja Bleroa (Louis Bleriot) koji je pre 99 godina prvi avionom preletao La Manš.
Svetionik Saut Forlend bio je mesto gde je Guljelmo Markoni (Guglielmo Marconi) eksperimentisao s radio telegrafom 1898. godine, a Blero je tu zgradu koristio kao metu za navođenje u svom pionirskom letu.