Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

IZRONILE OLUPINE

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

IZRONILE OLUPINE

Nizak vodostaj Dunava ponovo je na svetlo dana izbacio nemačku ratnu flotu potopljenu kraj Prahova 1944. Ne zna se kad će početi vađenje brodova koji otežavaju plovidbu i pri visokom vodostaju

Opasnost za plovidbu... Procenjuje se da Dunav krije 300 plovila

Delovi nemačke ratne flote iz Drugog svetskog rata, potopljene u septembru 1944. godine, ponovo su se pojavili na površini Dunava. Olupine su izronile nizvodno od Hidroelektrane „Đerdap 2", kod sela Prahova, zbog niskog vodostaja u donjem toku reke.

I pored toga što je na ovom delu Dunava otežana plovidba, čak i u vreme visokog vodostaja, za sada nema nagoveštaja da li će i kada početi nekoliko puta najavljivano vađenje ostataka ovih plovila. Razloga ima više, ali je nedostatak novca svakako najveći, pošto se procenjuje da bi za kompletno vađenje flote bilo potrebno 400 miliona dolara.

U Briselu je nedavno na konferenciji „Dunav-evropska reka budućnosti" zaključeno da Dunav, kao Koridor 7, treba da postane ključni evropski transportni koridor, ali i područje u kojem podunavske zemlje imaju mogućnosti za saradnju u energetici, zaštiti prirodne sredine i turizmu. Rumunski predsednik Trajan Basesku rekao je da reka Dunav otvara mogućnosti transporta i razvoja od Roterdama do Konstance i od Baltika do Crnog mora, što je „i politički i ekonomski od ogromnog značaja".

Čišćenje, pa razvojni projekti

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić nedavno je izjavio da je Koridor 7, odnosno Dunav, jedan od prioriteta aktuelne vlade.

- Za razvoj ovog pravca nije izdvojen novac, jer nisu definisani projekti, ali će najpre na red doći čišćenje Dunava, nakon čega se očekuju razvojni projekti - rekao je Mrkonjić, ne navodeći da li se to odnosi na čitav tok Dunava.

Međutim, kraj Prahova iz Dunava i dalje vreba opasnosti čak i iskusne dunavske vukove, kako zbog opasnih peščanih sprudova oko olupina, tako i zbog minsko-eksplozivnih naprava pod vodom.

- Ovaj deo plovnog puta zbog potopljenih brodova na svim navigacionim kartama označen je belom bojom, što znači da brodovi plove u zoni neispitanog plovnog područja. Mi iz Kapetanije „Prahovo" pomažemo kolegama, obaveštavajući ih kuda da prolaze, jer mnogi od njih nikada nisu ni čuli da ovde postoje potopljeni brodovi - kaže Srećko Nikolić, kapetan unutrašnje plovidbe iz Lučke kapetanije „Prahovo".

Vađenjem olupina konačno bi bila omogućena nesmetana dvosmerna plovidba, budući da sada brodovi po nekoliko sati čekaju na mimoilaženje, jer je u dužini od šest kilometara plovni put sužen na svega 50 metara.