Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

„Štukijada"!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kraj oktobra obelezila je odlicna aktivnost stuke, smudj je malo "utanjio", ali se bela riba i dalje dobro peca.

Varaličari u Monoštorskom ritu dobijaju štuku, koja se lovila i na Starom bačkom kanalu, kao i na DTD-u kod Kupusine. Na kanalu kod Despotova bilo je babuške i deverike, a na Dunavu kod Bačke Palanke još radi šaran. U Novom Sadu na Dunavu javljaju se bela riba, smuđ i pokoji som. U Koviljskom ritu grizu babuška, bandar i štuka, koja je sve aktivnija i na jezeru Joca, kod Belog Blata.

I na Dunavu oko Slankamena radila štuka je, ali se smuđ ne javlja. Bucov, štuka, bela riba i poneki šaran lovljeni su na DTD-u kod Kajtasova. Na Vršačkom jezeru se sem krupne babuške upeca i poneki šaran, koji je pored amura mogao da se dobije i na Belocrkvanskim jezerima.

Krupna babuška i štuka grizu na Kovinskom dunavcu. Na Pištinoj bari radi uglavnom babuška. Krupnija babuška povremeno proradi na Tamišu kraj Pančeva, gde se ovih dana javljala ređa, ali krupnija štuka.

Mršavo na Gruži

Poneki šaran još može da se upeca na Dunavu kod Smedereva. Smuđ se retko javljao, a „utanjilo" je i na terenima oko Kostolca, Rama i Velikog Gradišta. Jedino je štuka i dalje izuzetno aktivna.

Na Srebrnom jezeru se dobija krupna deverika. Štuka je proradila i na Peku, a u golubačkoj marini se već peca babuška. Na Gružanskom jezeru nema značajnijih ulova. Na Velikoj Moravi kod Žabara i Svilajnca lovi se mrena.

Dobrih ulova ove ribe bilo je i na području Jagodine i Ćuprije, dok se na zatokama i šljunkarama peca štuka. Klen i dalje grize na većini terena na Rasini, a u Bivolju se javlja i babuška. Šljivar i mrena su hvatani na Zapadnoj Moravi kod Kruševca, ali je najviše pecaroša bilo na barama u Mačkovcu, Globoderu, Bresnom Polju i Stopanji, gde se lovi štuka. Krupnija deverika pecala se na ulivom delu Ćelija, kod Zlatara.

Štuka je odlično radila i na vodama u vrnjačkom kraju, naročito na barama u Novom Selu. Slično je i na Zapadnoj Moravi u blizini Kraljeva, gde se još može računati i na soma. Smuđ je radio na jezeru Gazivode, a nosara, sitna mrena i klen na Ibru kod Raške.

Na zamućenoj Kolubari u valjevskom kraju javljala se mrena, a u fazi bistrenja proradi i skobalj (Šušeoka, Kaolin, Slovačka brana). Sitna bela riba grize na ušću Štire, dok se na drinskim rukavcima i barama kod Loznice dobija štuka, posebno na otoci Marka Nešića. Štuka se odlično lovi i na Zvorničkom jezeru, gde je pala i kapitalka od 12,3 kilograma!

Skobalj radi na Drini kod Ljubovije, a na Olovnom potoku se javlja krupna mrena. U bajinobaštanskom kraju plotica je i dalje aktivnija od skobalja.

Smuđ na Dunavu

Na Trgoviškom Timoku skobalj i klen slabo rade. Skromno je i na Svrljiškom Timoku, dok se na Belom Timoku pecaju krupan skobalj i mrena. Na Timoku još grize babuška.

Smuđ je odlično radio na Dunavu kod Kupusišta, kod Slatinske reke se masovno hvata babuška, a oko Brze Palanke, Ljubičevca i Velesnice udara i štuka. Dobrih ulova bele ribe i smuđa bilo je i u Kladovu.

Na Bovnu je najaktivnija štuka. Oblačinsko jezero daje samo „siću", kao i većina ostalih stajaćica oko Niša.

Krupan klen je proradio na Vlasini, šljivar najbolje grize ispod uliva Kozaračke reke, a bucov kod Doljevca, Rusna i Prilepca. Kod čečinskih i kopašničkih mostova još može da se „iščačka" poneki som. Krupna bodorka, pokoji klen i smuđ se love na Barju.

Sukovsko, Krupačko i Zavojsko jezero daju štuku, a na Temštici radi klen. Na Jermi grize potočna mrena, dok se na Nišavi kod Krupca odlično hvata skobalj. Na Vlasini je sezona pecanja završena.

Vreme za kapitalce

Šanse da uhvatite veliku štuku ili smuđa sada su višestruko veće nego u oktobru i zato na vodi treba biti što češće. Sem lovaca na zubate grabljivice, priliku da se okite kapitalcem ponegde još imaju i somaroši i šarandžije, o čemu svedoči i orijaš od 21 kilogram, kojeg je Nenad Kasak iz Požarevca nedavno upecao na Kostolačkom dunavcu.

Mrena od sedam kila?!

Vest da je Zvezdan Mihailović iz Uzovnice prošle nedelje upecao mrenu tešku sedam kilograma izazvala je nevericu među ribolovcima. Osamdeset centimetara dugu kapitalku on je uhvatio na ušću reke Uzovnice u Drinu, na koricu hleba plasiranu dubinskim sistemom, štapom „dam" i mašinicom „daiva".

 

Izvor: www.pressonline.rs