Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Uči ljude da plove i love

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Apatin - Djordje Selih (48) iz Apatina pre dve i po decenije napustio je posao u brodogradilistu i u kamp-naselju "Vagon carda", na Dunavu, podigao kucicu, gde prima goste, uci ih ribolovu i pripremanju ribljih  specijaliteta.

Turisti, biznismeni, stranci, ribolovci i lovci, rado dolaze kod Đorđa, koji ih upoznaje sa čarima reke i šume.

Diljem zemlje i inostranstva, od Užica, Niša, Čačka, Subotice, Beograda, Novog Sada, pa sve do Minhena i Hamburga, za Đorđa znaju ljubitelji reke, ribolova, rekreacije na vodi... Mnogima od njih on je otkrio tajne netaknute prirode, zbog kojih se oni redovno vraćaju na Dunav kod Apatina, u kamp-naselje, gde i u poznim godinama uče, kako, koju ribu i gde da upecaju, kako da veslaju, ali pre svega, kako da uživaju u prirodi.

Usluge simbolično naplaćuje - 800 dinara za smeštaj i čamac. Posle toga mnogi požele čamac, a Đorđe ga napravi za nekoliko dana i proda po bagatelnoj ceni.

- Često mi dolaze ljudi koji imaju novac, a žele da pobegnu od gradske vreve. Žele mirno da sede u čamcu i pecaju - veli Selih. - Kada sam jednom gostu rekao da takva uživancija kod mene košta 800 dinara, isprva nije verovao.

Ubeđivao je Đorđa da to vredi mnogo više, međutim, on je odgovorio da naplaćuje malo, jer mu više i ne treba. U životu nije potrebno mnogo novca, veli Đorđe, dovoljno je zadovoljstvo koje Dunav pruža leti i zimi.

- Nekad sam u vreme visokog vodostaja iz vikendica spasavao ljude i prenosio stvari. Posle treće poplave počeli su da koriste moje metode i sami se snalaze - veli Đorđe, koga u naselju svi znaju kao Đole.

A Dunav je Đole zavoleo još u Novom Sadu, gde je rođen.Zaposlio se u Brodogradilištu i posredno bio vezan za vodu, ali jednog dana je ”presekao”, ostavio posao i u ruke uzeo plovak i udicu i ostao u ”Vagon” naselju.

- Kad nemam goste, odem sam u lov na smuđa i uživam. Tada sam sebi gost na reci - veli ovaj ljubitelj Dunava.

Ljubav prema prirodi preneo je i na sina Kristijana, inače inženjera informatike, koji je takođe dobar veslač, ali i kuvar i koji je gostima često na usluzi.

Da je Selih dobar kulinar svedoči i nagrada ”Zlatni kotlić” u Somboru i Apatinu 2008. godine, ali i naredne u Bezdanu. Takođe, na ”Gastro festivalu” u Novom Sadu osvojio je Kup šampiona i dobio diplomu ”Čika Savin kotlić”.

KAPITALAC - SMUĐ se lovi samo u dubinama i na 20 do 25 metara udaljenosti od obale. Treba imati tešku varalicu od 40 do 60 grama i udicu za džigovanje - savetuje Selih, koji je do sada izlovio 700 velikih smuđeva, među kojima i kapitalca od 14 kilograma.

 

Izvor: www.novosti.rs