Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Gusari hoće 2.000.000 $

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Grci pregovaraju sa somalijskim piratima koji su oteli našeg državljanina, kao i trojicu Crnogoraca. Kompanija "Paradise navigation": Uspešni pregovori sa kidnaperima.

DRŽAVLjANIN Srbije, koga su sa 23 kolega na tankeru "MV Polar" oteli somalski pirati, nije u životnoj opasnosti. Grčka kompanija "Paradise navigation" za koju je radio Srbin očekuje da će pregovori sa kidnaperima, koji za slobodu posade traže dva miliona dolara, biti uspešno završeni.

Brod, koji je plovio pod panamskom zastavom, u vlasništvu je grčke kompanije "Paradise navigation". Somalski pirati zaposeli su ga u noći između subote i nedelje, približno 600 nautičkih milja istočno od ostrva Sokotra, koji je na oko 250 kilometara istočno od roga Afrike.

Posadu, osim Srbina i trojice Crnogoraca sačinjavaju trojica Grka, Rumun i 16 Filipinaca.

- Imena otetih pomoraca ne mogu se saopštiti iz bezbednosnih razloga - kažu za "Novosti" iz Kompanije "Paradise navigation".- Ne možemo da dozvolimo da otmičari dođu i do njihovih porodica.

Predstavnik kotorskog Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore, Janko Milutin, očekuje da će ugladna grčka kompanija "Paradajz navigation" ubrzo postići dogovor o oslobađanju pomoraca jer iza sebe ima odlična osiguravajuća društva.

Kada je tanker, koji je prevozio sirovu naftu, uplovio u somalske vode, nešto posle ponoći, napala su ga dva čamca. Naoružani pirati zauzeli su tanker i obavestili vlasnike o sumi koju traže za otkup.

Izvor "Novosti" navodi da u ovakvim situacijama pregovore vode osiguravajuće kuće i kompanije, jer je reč o velikim sumama od po nekoliko miliona dolara. Uz brigu da svi članovi posade ostanu nepovređeni, najviše se vodi računa da brod ne bude uništen, i da tovar bude sačuvan.

O čitavoj otmici odmah su obaveštene sve nadležne vlasti, antipiratske koordinacione snage "EU NAVFOR" i agencije koje su učestvovale u zapošljavanju otetih moreplovaca.

Tanker koji je prevozio 72.825 tona sirove nafte plovidbu je započeo u Sankt Peterburgu. Naš čovek, zajedno sa trojicom Crnogoraca ukrcao se pre dve nedelje u Baru, i odatle su nastavili put ka Singapuru.

Napadi somalskih pirata najčešće se događaju u Adenskom zalivu i u Indijskom okeanu, uz obalu Kenije.

Iako se kod otkupa tolike cifre da se "vrti u glavi", oni koji su najviše izloženi riziku - moreplovci najčešće mesečno zarađuju na ovakvim brodovima oko 4.000 dolara. Uz to, dodatno se plaća rad u opasnim vodama. Ipak, niko od njih ne mora da plovi tamo gde "caruju" gusari. Ukoliko dođe, tokom plovidbe, do izmene rute, pa mora da se plovi rizičnim vodama, posada ima pravo da se izjasni da li želi da bude na brodu ili ne. Oni koji to neće mogu da izađu u prvoj luci, dok ostali imaju pravo da traže da im se više plati.

Predsednik Sindikata pomoraca i lučkih radnika Crne Gore i član uprave Međunarodnog sindikata pomoraca (ITF) Saša Milošević kazao je da je žalosno što se otmice dešavaju i pored kontrole koju u području Adenskog zaliva obavljaju međunarodne pomorske snage.

 NAPADI

UPRAVO zbog učestalih napada somalskih pirata, u ovim vodama, neprestano patroliraju brodovi kako bi sprečili njihove napade. Te patrole, međutim, do sada nisu dale neke velike rezultate. Gotovo da ne prođe dan, a da neki brod ne bude otet.

DAČIĆ: NEMA INFORMACIJA

MINISTAR unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da srpska policija nije dobila zvaničnu informaciju da je građanin Srbije kidnapovan sa grčkog tankera za prevoz naftnih prerađevina Polar, kao i da će učestvovati u svim bezbednosnim operacijama koje se toga tiču. - Proverićemo da li je to tačno i videti šta o tome kažu bezbednosne službe drugih država - rekao je Dačić. - Srpska policija nije do sada u sličnim slučajevima razgovarala niti pregovarala sa bilo kim.

 

Izvor: www.novosti.rs