Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Umesto divlje deponije zablistalo jezero Laguna - Banatsko Veliko Selo kao ribolovačka oaza

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Umesto divlje deponije u blizini centra Banatskog Velikog Sela, sada se nalazi jezero Laguna, uređeno zahvaljujući saradnji JVP "Vode Vojvodine", opštine Kikinda i Udruženja građana "Laguna".

S obzirom na to da je pre nekoliko dana uređenje privedeno kraju, jezero je juče predstavljeno građanima.

Bilo je potrebno dosta toga da se uradi da bi se jezero oslobodilo deponije koja je ružila izgled ovog sela. Najpre, je izmešten kanal Veliki glavni, a potom su uređeni jezero i obala. Inicijativa za izmeštanje kanala pokrenuta je pre šest godina. Od tada je u uređenje ovog područja uloženo oko 23 miliona dinara, za izgradnju propusta ispod pruge, izmeštanje kanala iz jednog dela lagune, čišćenje i regulisanje vode. Novac su izdvojili JVP "Vode Vojvodine", opština Kikinda i Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine. Na inicijativu Udruženja građana "Laguna" sređeno je i priobalje jezera. JVP "Vode Vojvodine" postavilo je stolove, klupe i nadstrešnice od trske, kao i drvenu saletlu i informativnu tablu, u šta je uloženo 500.000 dinara.

Obala je sada primamljivo mesto za ljubitelje prirode, ribolovce, i mlade koji su dobili novi prostor za ekološke radionice i javne časove.

JVP "Vode Vojvodine" je pre nekoliko godina pokrenulo projekat "Voda za život" kojim se kroz partnerstvo sa lokalnom samoupravom i udruženjima građana poboljšava upotreba i razvoj vodnih resursa u Vojvodini. Samo u toku prošle godine ovaj projekat je Vojvodini doneo investicije vredne 330 miliona dinara.

Inače, glavni izvođač radova bilo je kikindsko Vodoprivredno društveno preduzeće "Gornji Banat".

 

Izvor: www.ekapija.com