Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Benzin stiže Dunavom iz regiona

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd - Nakon što 1.januara sledeće godine bude ukinuta Uredba o zabrani uvoza naftnih derivata, vozači u Srbiji će moći da kupuju jeftinije i kvalitetnije gorivo, koje će naftne kompanije uvoziti pre svega iz zemalja regiona. Kako objašnjavaju, u zemljama okruženja postoje rafinerije koje proizvode kvalitetan benzin, a prednost je i reka Dunav putem koje bi transport bio jeftiniji odnosno manje uticao na konačnu cenu.

Nebojša Atanacković, predsednik Upravnog odbora Nafta a.d kaže za Danas da će se trgovci naftnim derivatima gotovo sigurno opredeliti za uvoz goriva iz zemlja okruženja u kojima postoje moderne rafinerije gde ga mogu nabaviti po jeftinijim cenama.

- Najisplativiji način za transport naftnih derivata je brodski prevoz. To znači da Srbija benzinom iz uvoza može da se snabdeva preko Dunava iz Mađarske, Rumunije, Bugarske i Hrvatske. Takođe, transport Dunavom obezbeđuje mogućnost dopremanja naftnih derivata iz pravca Crnog mora. U regionu postoje savremene rafinerije koje proizvode jeftino i kvalitetno gorivo i trgovci naftnim derivatima će biti motivisani da ga uvoze u Srbiju. Na taj način će liberalizacija tržišta nastupiti u pravom smislu reči jer će NIS dobiti konkurenciju - ističe Atanacković.

On dodaje da će takva situacija pogodovati i uvoznicima i potrošačima. Naime, naglašava Atanacković, trgovcima naftnim derivatima će se isplatiti da uvoze goriva iz zemalja okruženja jer su zbog savremenijeg načina proizvodnje ti benzini jeftiniji od onih koji se proizvode u rafinerijama NIS-a u kojima je proces modernizacije počeo tek nakon što je kompaniju kupio ruski gigant Gaspromnjeft.

- Rafinerije u regionu prilikom prerade sirove nafte beleže ukupan gubitak u iznosu od devet odsto dok je u našim rafinerijama taj gubitak na nivou od 38 odsto. Kada se ovaj podatak uzme u obzir jasno se vidi da je isplativije uvoziti gotove naftne derivate iz okruženja umesto uvoziti sirovu naftu i prerađivati je u rafinerijama NIS-a. Tehnološki proces proizvodnje je znatno skuplji u Srbiji zbog zastarelosti opreme dok je proizvodnja u rafinerijama u inostranstvu i brža i kvalitetnija što omogućava i nižu cenu - objašnjava Atanacković i dodaje da to stvara uslove i za nižu maloprodajnu cenu naftnih derivata jer je benzin proizveden u inostranim rafinerijama jeftiniji za 10 do 15 odsto.

Sa njegovim mišljenjem slaže se i Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja benzinskih stanica Srbije.

- Primer da uvoz naftnih derivata proizvedenih u inostranstvu zbog niže nabavne cene može da utiče i na nižu maloprodajnu cenu goriva u Srbiji je evrodizel. Na osnovu toga može se zaključiti da će od 1.januara iduće godine cene na pumpama biti niže jer će manji rashodi trgovcima naftnim derivatima omogućiti formiranje povoljnijih cena za potrošače. Proizvodnja naftnih derivata u rafinerijama u okruženju je znatno jeftinija. Primera radi, u savremenim rafinerijama proizvodnja naftnih derivata košta 16 do 20 dolara po toni dok u srpskim rafinerijama ta brojka dostiže 40 dolara po barelu. Ubeđen sam da će u početku trgovci najviše uvoziti gorivo iz regiona a kasnije, s obzirom da tok Dunava to omogućava i iz drugih zemalja Evrope i sveta - naglašava naš sagovornik.

Aleksandar Mileusnić, direktor Petrobart - AVIA, ističe da bi liberalizacija tržišta, iako se još uvek ne zna na koji način će se ona konkretno sprovoditi, trebalo da obezbedi ravnopravnu utakmicu svim protagonistima koji se u Srbiji bave prodajom naftnih derivata.

- Lojalna konkurencija na tržištu stvara mogućnost da i cena naftih derivata bude niža. Naravno, na formiranje cene utiču i zbivanja na berzi, a na krajnju cenu naftnih derivata će uticati i to da li će država povećavati akcize i poreze ili ne. Ono što je sasvim izvesno je da će liberalizacija tržišta u Srbiji omogućiti vozačima da kupuju kvalitetnija goriva evropskih standarda - zaključuje Mileusnić.

Uticaj na uvoz

Ono što bi sa druge strane moglo da bude nepovoljno po Srbiju jeste uticaj uvoza naftnih derivata na bilans u spoljnoj trgovini. Cena gotovih naftnih derivata viša je nego cena sirove nafte koju Srbija sada uvozi što će sigurno značiti i izdvajanje više novca za uvoz. To će povećati spoljnotrgovinski deficit Srbije od januara, ali naftaši se uzdržavaju od procene koliko bi uvoz mogao da bude povećan. Ima i manjih naftaša koji će verovatno gorivo nastaviti da kupuju od NIS-a što u ovom trenutku otežava procenu.

 

Izvor: www.danas.rs