Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ribolovci nemaju gde da pecaju,odlaze u unutrašnjost Srbije

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - Iako leži na obali dve velike reke i ima deset jezera na svojoj teritoriji, u Beogradu još uvek ne postoje odgovarajući tereni za sportsko-takmičarski, a sve manje ih je i za rekreativni ribolov, zbog čega su stanovnici prestonice primorani da se snalaze i pecaju po unutrašnjosti Srbije.

Potpredsednik Asocijacija sportskih ribolovaca Beograda (ASRB) Nenad Kostadinović rekao je da se Beograđani suočavaju sa tim problemom, zato što nema dovoljno uređenih terena, kao i zato što su vlasnici splavova i drugiih plovnih objekata uzurpirali veći deo beogradskih obala.

Kostadinović kaže da je Savsko jezero jedini odgovarajući teren za takmičenja u sportskom ribolovu i da JP "Ada Ciganlija" pecarošima omogućava nekoliko termina u prolećnoj i jesenjoj sezoni.

On kaže da problem na Adi predstavlja nemogućnost treninga, pa se ribolovci suočavaju sa 'nerazrađenom' stazom, riba postaje oprezna, nije naviknuta na ribolovce i prihranjivanje, kao i da često mesta nisu očišćena od vodene vegetacije.

- Neverovatno je da od devet kilometara obale ne može da se odvoji par stotina metara za stazu na kojoj bi se tokom cele godine upražnjavao 'pravi' sportski ribolov - ukazao je Kostadinović.

Prema njegovim rečima, deo koji je odvojen za sportski ribolov u ograđenom delu na ulazu u jezero je premali i neadekvatan ne samo za takmičenja već i za rekreativce, i često uzurpiran pedalinama, pontonima, sajlama za veslačke staze.

Potpresednik ASRB kaže da se pecaroši u Beogradu, ali i Srbiji suočavaju sa osakaćenim ribljim fondom, koji je posledica zagađenja, sve češćih slučajeva ribokradica, ali i da ribočuvarske službe slabo obavljaju svoj posao.

Kostadinović ipak, napominje da je desetak čuvara nedovoljno za 200 kilometara beogradskih obala, a problem su i pravosudni organi, "koji neozbiljno postupaju u procesuiranju krivičnih dela i prekršaja iz te oblasti".

Napominjujući da je ribokrađa u velikoj meri zastupljena u Srbiji, on je rekao da postoji organizovani vid krađe ribe pomoću struje, plina, eksploziva, hlora, kreča, mreža i drugih ribarskiha alata.

Konstatinović je ukazao da problem predstavljaju i rekreativni robolovci koji ne poštuju propise, "vade" veći ulov od dozvoljene količine ribe, ne poštuju lovostaj, zaštićene vrste i lovne dužine i dodao da ni uticaj rekreativaca na uništavanju ribljeg fonda nije zanemarljiv.

Prema njegovim rečima, takmičarska staza Dunavski kej na Dorćolu nije adekvatna za veća takmičenja i teško ju je obezbediti zbog šetača i pasa.

- Pozicije na Savi, kod Sajma i Starog Sajmišta uzurpirali su vlasnici splavova i drugih plovnih objekata, a ostali tereni poput Barajevskog jezera, Dubokog potoka, kod Sportskog centra u Surčinu imaju mnogo nedostataka - premala su, imaju loš prilaz i slab riblji fond - rekao je Kostadinović.

Zbog neadekvatnih mesta, Beograđani za odlazak na pecanje biraju destinacije u okruženju i sve se više odlučuju za Srebrno jezero, Stari Slankamen, kanal Dunav-Tisa-Dunav i druga mesta u Pančevačkom ritu.

Mladen Šekarić iz Beograda rekao je da je godinama pecao ispod novog železničkog mosta na Savi, ali da je, od kada je otvoren Jedriličarski klub sa restoranom, izlazak na reku dozvoljen je samo za članove kluba.

- Sve češće putujem u Stari Slankamen ili na Srebrno jezero, a to nije nimalo jeftino. Ranije sam tamo išao jednom mesečno, ali sad sam primoran da svaki put kad poželim da pecam, pređem više od 50 kilometara - rekao je Šekarić.

Uprkos upozorenjima da zbog izlivanja kanalizacije nije preporučljivo pecati ispod beogradskih mostova Zoran Ilić je godinama posećivao te lokacije, ali se od kada je postao penzioner, kao i zbog slabog ulova, sve češće odlučuje za put u Bajinu Baštu, gde ima vikendicu.

- Ljubitelj sam ribolova od malih nogu, ali poslednjih nekoliko godina nemam gde da pecam u Beogradu. Počeo sam da obilazim terene na Savi kod Ostružnice, ali i tu je sad nemoguće pecati zbog vlasnika vikendica i kuća koji su prostor uz reku ogradili i ne dozvoljavaju ribolovacima da priđu - rekao je Đorđije Zajović.

 

Izvor: www.glas-javnosti.rs