Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Sava i Dunav plitki kao usred leta

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Danima bez kiše - Vodostaji dveju reka kod Beograda u odnosu na prošlu godinu niži i za 400 centimetara.

Izuzetno sušan period u našoj zemlji, koji traje još od sredine jula, nastavio se i u novembru, pa su vodostaji Save i Dunava kod Beograda u odnosu na prošlu godinu niži i za 400 centimetara! Sušni period će se nastaviti, jer meteorolozi najavljuju ozbiljnije padavine tek početkom decembra.

Reporteri Pressa obišli su juče obale Save i Dunava u prestonici i uverili se da je vodostaj kao usred leta! Zbog niskog nivoa reka manje je i ribolovaca. Kako kažu pecaroši, dolaze samo najupornije kolege.

Saobraćaj skoro obustavljen

- Zaljubljenike u ribolov hladno vreme ne sprečava da izađu na reke, ali ne pamtim da je ikad bio ovako nizak vodostaj u novembru - kaže Srećko Bajić, dugogodišnji pecaroš.

Dugotrajna suša promenila je savske i dunavske obale. Zbog niskog vodostaja, velikog broja sprudova i plićaka teretni brodovi danima ne plove, a nanosi peska i mulja zarobili su i manja plovila.

Vojislav Gavrić, vlasnik broda, kaže da je saobraćaj na Savi gotovo obustavljen.

- Ceo život živim na reci, pa poznajem sve njene ćudi. Problem plovnosti inače postoji i kad je vodostaj normalan zbog neočišćenog plovnog puta, a možete zamisliti kako je tek sada. Zaista ne pamtim ovakvu jesen na reci - priča Gavrić, i dodaje da nizak vodostaj može da ugrozi i ribe u rukavcima i manjim tokovima gde ne stiže dovoljno sveže vode, a naslage mulja su velike.

Kada se voda drastično spusti i izdigne se otrovni talog, ribe ostaju bez kiseonika. Republičkoj vodoprivrednoj inspekciji, na sreću, poslednjih dana nisu prijavljeni nikakvi pomori.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da će vodostaj i dalje biti u stagnaciji.

- Vodostaji na Dunavu su u opadanju i kreću se u domenu niskih vrednosti za novembar. Narednih sedam dana vodostaji će i dalje biti u opadanju. Od Bezdana do Pančeva vodostaji su ispod plovidbenog nivoa. Vodostaji na toku Dunava su ove godine za 150 do 200 centimetara niži, u odnosu na novembar prošle godine - kažu u Odseku za hidrološke prognoze Hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Slična situacija je i na Velikoj Moravi i Tisi. Još je gore na Savi, gde je vodostaj ove godine za 200 do 400 centimetara niži u odnosu na novembar mesec prošle godine. Vodostaj Velike Morave kod Ljubičevskog mosta je rekordno nizak i prema poslednjem merenju iznosi minus 348.

Sneg u decembru

Meteorolozi najavljuju ozbiljnije padavine i sneg tek u prvoj polovini decembra.

- Period stabilnog vremena bez padavina, koji sa manjim prekidima traje tri nedelje, nastaviće se do kraja novembra. Ujutru mraz i magla, tokom dana sunčano, a uveče ponovo magla. Prolazno naoblačenje koje može usloviti slab sneg samo u planinskim predelima. Prvi sneg u nižim krajevima Srbije treba očekivati u decembru - kažu iz ovog zavoda. 

Istorijski minimumi

Istorijski minimum Save u Beogradu izmeren je 25. novembra 1986. - minus 61 centimetar. Tri godine ranije, 29. novembra, Dunav kod Zemuna ostao je osam centimetara ispod nule, što je najmanji vodostaj druge po veličini evropske reke koji je ikada izmeren u Srbiji. Jučerašnji vodostaj Dunava kod Zemuna iznosio je 185 centimetara, a Sava je u Beogradu došla do 138 centimetara.

 

Izvor: www.pressonline.rs