Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Usvojen Zakon o plovidbi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

Skupština Srbije usvojila danas Zakon o pomorskoj plovidbi, koji uređuje uslove i način za bezbednu plovidbu na moru brodova i drugih plovila sa zastavom Srbije. 

Bezbednost pomorske plovidbe podrazumeva uslove, pravila i mere koje moraju da ispunjavaju plovila i posada. U pomorskoj plovidbi moraju da se primenjuju propisana međunarodna pravila plovidbe i propisani signali i oznake koji moraju zadovoljiti zahteve bezbedne i uredne plovidbe. 


Domaći brod dužan je da prilikom dolaska i odlaska iz luke obalne države preda toj luci opštu izjavu, izjavu o teretu, imovini, spisak posade i putnika i pomorsku zdravstvenu izjavu. 

Propisano je da ispitivanje pomorskih nesreća i nezgoda obavlja ministarstvo preko inspektora bezbednosti plovidbe radi prikupljanja dokaza i podataka potrebne za utvrdjivanje prekršajne i krivične odgovornosti, a istragu će sprovoditi nezavisni državni organ koji će biti osnovan posebnim zakonom. 

Zakonom je zabranjeno zagađenje mora sa brodova. 

Skupština je usvojila i Zakon o obligacionim odnosima i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju koji predviđa izjednačavanje sistema odgovornosti avio-prevoznika u medjunarodnom i domaćem vazdušnom saobraćaju i unapredjenje zaštite putnika. 

Predviđeno je da se putnicima garantuje minimum prava na naknadu štete i pomoć u slučaju uskraćivanja ukrcavanja, otkazivanja ili kašnjenja letova.

 

Izvor: www.emportal.rs