Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Tanker čeka kišu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zrenjanin – Zbog niskog vodostaja brod u izgradnji je morao da isplovi iz zrenjaninskog brodogradilišta „Begej” na rezervni položaj, ali rok izgradnje neće biti probijen. 

 

Dugogodišnja je praksa da se u slučaju niskog vodostaja u reci nedovršeni brodovi pomeraju do mesta gde su korita dublja i tu se dograđuju.

Ipak, do potpunog isplovljavanja na „otvorene vode” u vreme suše postoje još neke prepreke. Novi tanker koji su završili zrenjaninski brodograditelji dugačak je 110, a širok 11,5 metara. Ima deset tankova koji su obloženi specijalnim čelikom. U njih stane 3.740 kubnih metara hemikalija. Prazan brod uranja u vodu tek neki milimetar iznad jednog metra, a kada se brod napuni gaz mu je dubok četiri metra.

Materijal i opremu obezbedio je kupac iz Holandije. U izgradnji su u 99 procenata učestvovali naši radnici i inženjeri, a tek su ponekad priskakali stručni konsultanti iz Holandije. Ovakvo veliko plovilo, kakvo se danas može graditi samo na Begeju, košta oko 8,5 miliona evra, a ugrađena je najsavremenija oprema. U ovdašnjem brodogradilištu je počela izgradnja još dva broda i ona će biti okončana tokom sledeće godine.

Pomenute performanse vrlo su bitne za isplovljavanje broda koji se zove  „Stolt Rajne”. Kada se isprobaju tankovi, a to sledi ovih dana, pod kontrolom stručnjaka čuvenog osiguravajućeg društva „Lojd”, plovilo će moći da dođe do prevodnice kod Perleza u blizini ušća Begeja u Tisu. Ako ostane ovakav vodostaj pretpostavlja se da će pred branom morati da sačeka kišne dane.– Ali, to je viša sila kažu zrenjaninski brodograditelji.

 

Izvor: www.politika.rs