Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Nizak Dunav neće poskupeti gorivo

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd - Zbog niskog vodostaja Dunava otežano je dopremanje evrodizela u Srbiju, zbog čega je moguće da ovo gorivo poskupi na nekim benzinskim stanicama.

 

Međutim, kako saznajemo, poskupljenja neće biti skoro.

Barže na Dunavu kod Apatina stoje i čekaju povoljnije vremenske uslove, od kojih veliki broj prevozi upravo evrodizel.

Uroš Stojković, šef apatinske kapetanije, kaže da "na ovom mestu čeka četiri tankera sa bezinom koji treba da idu gore za Mađarsku, a od Bezdana ili od Mohača nekih desetak tankera sa evrodizelom koji treba da idu za Srbiju"

Vodostaj reke i do dva metra niži nego prethodne godine zaustavio je sabraćaj, pa su tako troškovi transporta evrodizela za naftne kompanije utrostručeni. 

Aleksandar Mileusnić, direktor kompanije Petrobart AVIA, navodi da "postoje elementi za poskupljenje obzirom da je zaista poskupeo transport, ali ne verujem da na kraći rok treba očekivati da do tog poskupljenja u maloprodaji zaista i dođe"

"U ovom trenutku zapravo mehanizam tržišta, odnosno razvijene konkurencije u maloprodajisprečava poskupljenje od strane pojedinih naftnih kompanija, jer svako gleda šta komšija radi", kaže on. 

U Ministarstvu energetike upoznati su sa problemima, ali kažu da povećanje cene zbog niskog vodostaja ne bi bilo opravdano. 

"Smatramo da ne postoji niti jedan razlog trenutno da neko ko uvozi naftne derivate diže cenezbog toga što smatramo da su marže sa kojima oni posluju sasvim dovoljne da cene ostanu na ovom nivou", navodi Milan Budimir iz Ministarstva energetike. 

U 2011, inače, nije zabeleženo nijedno pojeftinjenje goriva, a cena sirove nafte na svetskom tržištu u proteklom periodu uglavnom se kretala naniže zbog krize u evrozoni.

 

Izvor: www.b92.net