Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dunav će biti premošćen do oktobra 2014. godine

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Most Zemun - Borča biće završen do oktobra 2014. godine, kao i sve pristupne saobraćajnice, izjavio je juče gradonačelnik Beograda Dragan Đilas prilikom obilaska gradilište mosta sa kineskim ambasadorom Džang Vanšuom. 

 

 

- Ovaj most je značajan jer će odvesti kamionski saobraćaj iz centra grada i omogućiti razvoj ovog dela Beograda. Ujedno biće omogućeni novi poslovi i investicije. Radovi „idu sjajno“ i ne postoji nijedan razlog koji bi doveo u sumnju rok za njihov završetak - rekao je gradonačelnik i dodao da je srećan što je imao privilegiju da bude deo gradske vlasti koja je rekonstruisala Gazelu, dovršila Obrenovački most na Savi i koja će do kraja decembra završiti most na Adi Ciganliji, a u oktobru 2014. i most Zemun - Borča.

Kineski ambasador Džang Vanšue je rekao da se raduje što je njegov mandat počeo izgradnjom mosta Zemun - Borča i naglasio da će biti završen na vreme.

- Nadam se da će ovo biti prvi projekat na kome će sarađivati Beograd i Kina. Puno kineskih firmi je zainteresovano za projekte u Srbiji, a neki pregovori su već u toku - rekao je ambasador i dodao da Srbija i Kina imaju vrlo dobre političke odnose i da to daje priliku za saradnju i u drugim oblastima.

Radovi na izgradnji mosta Zemun - Borča počeli su letos, a do sada je izvođač izgradio kamp za smeštaj radnika i privremenu saobraćajnicu do nasipa i pomoćni čelični most koji će se protezati sa obe strane reke sve do dva glavna stuba mosta između kojih ostaje prostor za plovidbu.

U toku je postavljanje poprečnih čeličnih elemenata koji predstavljaju gornju konstrukciju pomoćnog mosta sa koje će se izvoditi radovi na glavnoj konstrukciji.

Ujedno radi se i na pobijanju stalnih šipova za konstrukciju sa borčanske strane i do sada ih je urađeno više od 40. Do kraja godine planirana je izgradnja najvećeg dela privremenog mosta, nastavak izrade šipova i puštanje u rad fabrike betona.

Ugovor iz aprila 2010.

Ugovor o izgradnji mosta preko Dunava, koji će spojiti beogradska naselja Zemun i Borču, potpisali su, sredinom aprila prošle godine, gradonačelnik Dragan Đilas, tadašnja ministarka za NIP Verica Kalanović i Lu Šan, zamenik predsednika kineske kompanije „Čajna roud end bridžis korporejšen“, koja će graditi most. Vrednost potpisanog ugovora je 170 miliona evra, koji će sa 85 odsto kreditirati kineska Eksim banka, dok će preostalih 15 odsto obezbediti Republika i grad Beograd. Dužina mosta je 1.482 metra, a dužina pristupnih saobraćajnica je oko 21 kilometar.

 

Izvor: www.danas.rs