Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Праћакају се бела риба, шарани и штуке

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

ВРАЊЕ – После завршетка радова на ревитализацији Александровачког језера код Врања, почело је порибљавање те водене површине. 

 

У језеро је убачено 350 килограма шарана, а у наредних седам дана у овом језеру наћи ће се још 350 килограма беле рибе.

Према речима заменика градоначелника Врања Игора Андонова, на пролеће ће у Александровац бити убачена и штука, јер је она грабљивац, чиме ће се заокружити ланац исхране у том језеру.

- Порибљавање Александровачког језера се одвија по елаборату Министарства животне средине. Стручњаци су после анализе воде препоручили да се у језеру нађу шарани, бела риба и штуке. Радује нас чињеница да се целокупна санација и ревитализација одвијају планираном динамиком – каже Андонов.

Он истиче да је циљ целог пројекта искоришћавање туристичких потенцијала Врања и Пчињског округа, те да очекује да ће Александровац бити једна од посећенијих дестинација већ од следеће године.

- У ову причу смо ушли с намером да Александровачко језеро постане права туристичка атракција. Сигуран сам да ће већ од наредног лета то место постати рај за риболовце, али и за оне који желе да свој одмор проведу у природи на чистом ваздуху поред језера – каже Игор Андонов.

Иначе, ревитализација Александровачког језера, удаљеног десетак километара од Врања, почела је средином јула 2009. године. Обала је после чишћења посута шљунком, вода из језера је испуштена и језеро је напуњено чистом водом, подводна трава је ошишана, засађени су млади борови, а означен је и део намењен купачима. Укупна вредност радова је 55 милиона динара.

 

Izvor: www.pravda.rs