Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Holanđani brodove grade u Srbiji

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd - U beogradskom brodogradilištu "Vahali" privodi se kraju izgradnja broda za holandsko-švajcarsku kompanije "Scila AG". Obavljeni radovi vredni 5 miliona evra.

Pažnja svih zaposlenih u ovom preduzeću sada je usredsređena na pripreme i "šminkanje" luksuznog putničkog broda "MPS Lord Bajron“, postavljanje bina i šatora, kako bi sve bilo spremno za veliki trenutak svakog brodograditelja.

Krštenje broda koji je dobio ime po poznatom pesniku, obaviće se po tradicionalnom običaju razbijanjem šampanjca, za šta će biti zadužena potpredsednica švajcarskog parlamenta Maja Graf.

"Bajron" je brod za rečnu plovidbu, dužine 110 metara, širine 11,4 metara, a biće u mogućnosti da ugosti 124 putnika u 62 kabine na luksuznim krstarenjima od Amsterdama do Crnog mora. 

Kako tvrde zaposleni, putnici će imati priliku ploveći u brodu, da uživaju u restoranima, barovima, salonu, bazenu i teretani. Dok budu posmatrali lep pogled sa vrha broda, oni neće osećati vibracije, jer će u njega biti ugrađen specijalni motor. 

"Čelični trup od 750 tona je završen, a sada će iz Beograda biti transportovan do Holandije, gde će biti urađeni finalni radovi koji će biti gotovi do novembra“ , kaže Dejan Ćirić, šef prizvodnje. - Ovaj brod je napravljen za 21 nedelju, što je rekord u proizvodnji do sada. 

On je otkrio da je vrednost radova u Srbiji pet miliona, dok će nakon završetka brod vredeti 15 miliona evra. 

U Beogradu je urađena samo "školjka" broda, dok će glazura biti odrađena u Holandiji, posle čega će biti spreman za plovidbu. "Bajron" će ponovo biti ofarban, ugradiće se stolarija, postaviće se motori i u potpunosti opremiti enterijer, nakon čega će on biti spreman da plovi i primi goste“ ,objašnjava Ćirić. 

Od početka rada u ovom preduzeću izgrađeno je više desetina trupova bagera, jedan brod gurač, tri tankera, tri kontejnera za rečnu plovidbu i jedan za prekookeansku plovidbu koji je ujedno bio i najveći ikada napravljen u Srbiji kao i osam luksuznih putničkih brodova. 

Radnici već uveliko pripremaju binu, na kojoj će se održati svečanost, a kako kažu, nakon krštenja, u toku sledeće nedelje, biće organizovano i porinuće do Holandije. 

Saradnja sa holandskim brodogradilištem "Vahali" započeta je 2008. godine i od tada je Beogradsko brodogradilište obnovljeno i opremljeno mašinama i alatima, pa 200 radnika sa zadovoljstvom obavlja svoje dužnosti. Plan "Vahalija" je da proširi obim poslova u Srbiji, odnosno da se kod nas kompletno opremaju brodovi. 

Brod "Antonio Beluči", koji je krštenje dočekao u avgustu prošle godine, uspešno je završen u Holandiji. Ovaj lepotan je predviđen za luksuzna krstarenja od Amsterdama do Crnog mora i može da primi 140 putnika u 70 kabina. Vrednost odrađenog posla u Srbiji se procenjuje na četiri miliona evra, što govori o uspešnosti kompanije "Vahali servis i marine". 

* 15 miliona evra vrednost broda 

* 5 miliona evra vrednost radova 

* 750 tona je težina čeličnog trupa 

* 110 metara je dužina konstrukcije 

* 124 putnika je kapacitet broda 

* 62 kabine ima na novom brodu * 11,4 metara - širina broda


 Izvor: www.b92.net