Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Променада 15 тона рибе

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

МАЛИ ЗВОРНИК – На Хидроелектрани „Зворник“ прорадила је рибља стаза која омогућава несметан пролазак рибе из доњег тока Дрине узводно у Дринско језеро, а потом и у средњи ток Дрине.

Риболовци ову стазу, која функционише месец дана током сваке године, отварају крајем априла у време мреста риба. У том периоду обављају се контролна мерења дужине, тежине, количине и врста риба, на основу којих је могуће сагледати стање рибљег фонда у том делу Дрине. – На основу досадашњих резултата процењено је да у току године кроз рибљу стазу прође и до 15 тона рибе.

- Хидроелектрана „Зворник“ једина у Србији има рибљу стазу која се редовно отвара од 2003. године – каже Драган Констадиновић, председник риболовачке организације „Дринско језеро“ у Малом Зворнику.      Дринско језеро ХЕ „Зворник“, у погону од 1955. године, дуго је 25 а широко од 0,3 до три километра. Површина језера је око 13 квадратних километара, а највећа дубина 39 метара. Брана висине 42 метра има осам преливних поља и четири темељна испуста за испуштање наноса. Са десне стране је сплавница са тунелом дужине 125 а ширине 2,5 метара, кроз који се некада пропуштала грађа.

На левој страни бране је рибља стаза дужине 160 метара, од чега је 89 метара такозвани тунелски део. Улазни део рибље стазе је покретан.

Izvor: www.pravda.rs