Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Лоша хидролошка ситуација, пловидба под знаком питања

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

БЕОГРАД – Хидролошка ситуација у Србији вероватно се неће битно променити у наредних месец дана, тако да ће се наставити суша и осетан мањак влаге у земљи, као и низак ниво река који је на скоро апсолутном минимуму, изјавио је данас Славимир Стевановић из Републичког хидрометеоролошког завода.

„Према нашим сазнањима, ради се о апсолутном, или скоро апсолутном минимуму на свим рекама у Србији, са изузетком Дунава, што значи да имамо крајње алармантну ситуацију“, казао је Тањугу саветник директора за хидрологију у РХМЗ. 

Он је рекао да се суша наставља, практично од прошле године, од када „имамо велики дефицит и у подземљу, као и у акумулацијама“. 

Низак водостај, осим пољопривредницима, представља велики проблем и за бродаре који користе пловне путеве Дунава и Саве, а како тврде у Дирекцији за водне путеве, ситуација је на „граници нормалних услова“. 

„Уз повећану безбедност, праћење сигнализације коју Дирекција свакодневно поставља, могуће је безбедно проћи пловним путем Дунава. Међутим, због очекиване стагнације или пада водостаја, могу се очекивати проблеми у наредном периоду“, казао је Тањугу помоћник директора Дирекције за водне путеве Љубиша Михајловић. 

Он је навео да је пловни пут Тимока низводно од Бечеја незадовољавајући, али да је ситуација најалармантнија на реци Сави. 

„Ситуација на реци Сави је најалармантија. У пловидбени пут том реком изузетно дуго се није улагало, а код Шабца и Сремске Митровице водостај је 50 центиметара нижи од прописаног пловидбеног нивоа“, рекао је Михајловић.

 Михајловић је додао да је у току израда пројекта којим ће шест критичних сектора на Дунаву бити санирано, и прецизирао да тренутно на Дунаву постоји 24 критична сектора. Он је казао да је израду пројекта за регулационе радове за шест тачака финансирала Европска унија. 

„Након израде пројекта 2014. године, ако се све уредно заврши, поново бисмо имали велико градилиште на Дунаву“, рекао је Михајловић и додао да је би израда пројекта помогла у решеавању проблема пловидбе Дунавом у сушном периоду.


Izvor: www.pravda.rs