Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Sećate li se "Marine Dorćol"?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd -- Već osam godina na atraktivnoj lokacija uz Dunav ne počinju građevinski radovi na izgradnji "Marine Dorćol". Zemljište budućeg kompleksa ostalo i bez ograde.

Košava, koja je u februaru ledila krv i nosila krovove kuća, otkrila je plac na kome već osam godina nije niklo ništa, osim korova, pa ni marina ni planirani stambeno-poslovni sadržaji. Čak je i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda pokrenula tužbu protiv zakupca "Engel marina Dorćol" za 1,3 milijarde dinara neplaćenih obaveza.

Na napuštenom gradilištu već godinama nije bilo nikoga, pa su sami sugrađani razvaljenu ogradu morali da prijave komunalnoj inspekciji opštine Stari grad. Uprava zakupca zemljišta "Engel marina Dorćol" nestala je bez traga. Na toj adresi, kako nam je rečeno, nema nikog ko bi mogao da govori o sudbini projekta.

Rešenjem gradonačelnika iz 2006. godine, investitoru "Engel marina Dorćol" d.o.o. dodeljeno je u zakup na 99 godina 2,5 hektara građevinskog zemljišta, kako bi ovaj deo priobalja dobio svoju utvrdu, ali i stambeno-poslovni kompleks od 76.000 kvadrata. Ipak, kako saznajemo, zastupnik investitora zastao je sa plaćanjem obaveza.

"Ugovor radi izgradnje stambenih, poslovnih i komercijalnih sadržaja u kompleksu "Marina Dorćol" u zoni B, podrazumevao je obavezu plaćanja zakupa zemljišta od 2,5 hektara, kao i za 76.000 kvadrata objekata.

Zbog neizmirenog plaćanja zakupa i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, Direkcija je početkom 2012. godine pokrenula tužbe pred nadležnim sudom, kojima potražuje oko 1,3 milijarde dinara osnovnog duga, a sud će utvrditi visinu dodatnih troškova", objašnjavaju iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Čak ni promena prvobitnih vlasnika, pre četiri godine, nije dovela nijedan radnički šlem na atraktivnu lokaciju. Izvesna kompanija GBES pojavila se u javnosti kao novi vlasnik "Engel marine Dorćol" i opovrgla tvrđenja ranijih predstavnika da je nije dobijena dozvola za gradnju.

Idejni projekat premašio je dozvoljenih 76.000 kvadrata za gradnju, a zahtev nije ni podnet. Naime, za ovu investiciju nedostajalo je čitavih 160 miliona evra, a kako se čini, ovog budžeta neće ni biti skorije za dunavsku obalu.

Izvor: www.b92.net