Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Pastrmku i mladicu iz Đetinje preseljavaju u Rzav i Drinu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Reci Đetinji zbog niskog vodostaja preti pomor ribe. Najkritičnije je u kanjonu uzvodno od Užica.

Da bi se u presahlim virovima spasla mladica i pastrmka, razmišlja se i o preseljenju ribe u druge vode.

- To je krajnja mera koju ćemo primeniti i na koju nas zakon obavezuje u slučaju da uskoro nivo reke bitnije ne poraste. Prvi topli dani mogli bi da donesu uginuće ribe, ekološku katastrofu - upozorava Saša Petković, vlasnik firme SDPA „Ekolodžik“ koja gazduje ribljim fondom Đetinje.

Brzaci virovite reke koja od brane u Vrutcima vijuga kroz klanac devet kilometara do Užica su plitki da se u cipelama mogu pregaziti. Na prva tri kilometra protok vode je svega 300 litara - trostruko manje od proseka. Od mesta Sastavci pritoka

Sušica Đetinji donosi još 200 litara nedovoljnih da popune korito.

- U stalnom smo kontaktu sa „Srbijavodama“ i „Vodovodom“ da se hitno preduzmu mere. Reagovaćemo na prvi znak pomora. Mladicu bi, uz saglasnot Ministarstva, verovatno sklonili u Drinu, a pastrmku u Rzav. To bi bio skup poduhvat koji bi trajao dvadesetak dana, iziskivano angažovanje 30 ljudi, nabavku mreža, boca sa kioseonikom, rezervoara. Kada se vodostaj stabilizuje, Đetinju bismo ponovo poribili - objašnjava Petković.

Vladica Simić, profesor PMF-a u Kragujevcu i član tima koji se bavi sanacijom Vrutaka posle cvetanja algi, kaže da je translokacija ribe mera koja se ne isključuje.

- Ekološki bi bila veoma loša, ostavila bi ozbiljne posledice po živi svet. I ekonomski je teško izvodljiva s obzirom na dužinu reke i brojnost ribe. Svim sredstvima treba težiti da se pre većih kiša održi biološki minimum reke - navodi Simić.

Đetinja je od Užica kolektor na otvorenom. Čak 70 odsto kanalizacije sliva se u reku, koja nema kapacitet da odnese „neprijatne pritoke“.

- Za nekoliko dana počeće oplemenjivanje sa dodatnih 400 litara u sekundi - kaže Vlade Gordić, upravnik brane u Vrutcima.

Izvor: www.blic.rs