Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Rafting: Do bukova brdo prepreka

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

PODGORICA - Postojeći Zakon o raftingu „zaglavljen“ je u bukovima „suze Evrope“ - reke Tare. Naime, četiri godine Udruženje raftera Crne Gore čeka da se on „dovede u red“ i nađe pred poslanicima državnog parlamenta koji bi usvojili predložene izmene.

Obraćali su se nadležnima u Ministarstvu turizma i tek ovih dana (uoči sezone) dobili obećanje da će se pozabaviti ovom problematikom. Zapretili su da će, ukoliko se nešto ne promeni do početka sezone koja je na pragu, pružanje usluga raftinga, posebno na potezu od Brštanovice do Šćepan Polja, prepustiti rafterima iz susedne BiH!

- Mnoge su manjkavosti postojećeg zakona, poput procedure upisa čamaca, kao i potvrde o sposobnosti čamaca za plovidbu. Smatramo da je dokaz o vlasništvu čamca (ili zakupu), kao i sertifikat proizvođača sasvim dovoljan da bi plovilo, kao što je rafting čamac moglo biti upotrebljivo. Podsećam da noviji modeli čamaca imaju ugrađen serijski broj i karakteristike, pa ih je nepotrebno ponovo proveravati - kaže za „Novosti“ Veljko Vujanović, član Udruženja raftera. - Najveća mana zakona je član 38, koji kaže da se odobrenje za delatnost raftinga izdaje prema mestu otpočinjanja pružanja usluga. To znači da organizator mora da traži odobrenje svake opštine kroz čiju teritoriju prolazi. Smatramo da bi podnošenjem prijave organu nadležnom za celu teritoriju Crne Gore bilo postignuto jedino pravo reše.

Prema važećem zakonu, rafter sa Žabljaka, Mojkovca ili Plužina najpre mora da „ponese“ čamac na pregled u Tivat, pa onda u Virpazar da se registruje u brodsku knjigu, nakon čega sledi obuka u Podgorici, da bi takozvanu vozačku dozvolu, odnosno licencu za čamac dobio od Lučke kapetanije u Baru!

Tek tada, sa tom gomilom papira, vraća se u Plužine i od nadležnih u lokalnoj samoupravi čeka da dobije saglasnost za obavljanje ove delatnosti.

- Strahujemo da zbog tolike složenosti popularizacija i razvoj raftinga ne budu dovedeni u pitanje - skeptičan je Vujanović.

U celom ovom poslu troškovi raftera su ogromni. Dovoljno je podsetiti da je cena čamca namenjenog desetočlanoj posadi između 1.500 i 7.000 evra. Pregled po jednom čamcu iznosi od 150 do 250, a dobijanje licence od 300 do 400 evra...


BORBA PROTIV “DIVLjAKA“

RAFTERI ukazuju i da bi država trebalo da povede borbu protiv „divljih“ organizatora, kojih iz godine u godinu ima sve više.

- Mi koji izmirujemo sve svoje obaveze nismo u situaciji da budemo konkurentni onima što rade na crno. A ne treba zaboraviti da je baš zahvaljujući raftingu Crna Gora postala atraktivna turistička destinacija - podseća Vujanović.

Izvor: www.novosti.rs