Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ekspedicija brodom: SA VAMA OKO SVETA

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

O suštini

DUH čovečanstva projektuje se u sposobnosti stvaranja SNOVA i ljudskoj težnji da se SNOVI ostvare...

Ništa na svetu nije ostvareno ako pre toga nije odsanjano.

O ekspediciji

Vrhunska avantura, Neizvesnost, Opasnost,Zadovoljstvo

Vrhunski sport, Osvajanje, Izdržljivost, Psihiška stabilnost

Interaktivnost, Sa prirodom - Istraživanje,Sa ljudima - Upoznavanje, Sa kulturama - Razmenjivanje

O brodu

San nastao na Masai obali Afrike pre oko tri hiljade godina, proširivši se Indijskim okeanom i Mediteranom. Inspirisani ovim snom donetim vetrom, strast i nemir čoveka stvorili su BROD koji će, vetrom uhvaćenim u trouglasto jedro, povezivati Afriku, Evropu i Aziju, ostvarujući i razmenjujući snove...

Drveni jedrenjak za ekspediciju dugačak je 22 metra, sa  trouglastim – latinskim jedrom, izgrađen tehnikom brodogradnje koja je usavršavana dve hiljade godina na afričkim, mediteranskim, arapskim i indijskim obalama i suvereno vladala Mediteranom i Indijskim okeanom do kraja devetnaestog veka. Sagrađen je za potrebe ove ekspedicije i ploviće pod imenom SUR, po drevnom trgovačkom gradu, metropoli koja je povezivala Evropu, Afriku i Indiju.

Nautičari, organizatori i idejni tvorci su Mario Bralić, dugogodišnji art direktor i fotograf snimatelj propagandnih kampanja,  i ovog puta, glavni kapetan ekspedicije, i  Goran Ferlan, potpukovnik Vojske Srbije, uspešni maratonac i još uspešniji alpinista, ovog puta navigator broda SUR. Ekspedicija je internacionalna. Na brodu će se smenjivati nautičari, istraživači - ekolog, etnolog, sociolog, umetnici - eksperti za etno zvuk, vajari, dizajneri, fotografi, medijski eksperti, stučnjaci za informatiku i telekomunikacije, sportisti - nautičari, okeanolozi, ronioci, ribolovci, iz Nemačke, Amerike, Brazila, Indije, kao  i lokalni eksperti i vodiči sa područja kojima će brod ploviti.

Brod ima savremenu dow konstrukciju. Korito je građeno od tikovine, u brodogradilištima u Kalkuti i Goi. Opremanje broda rađeno je u Hamburgu i brodogradilištima Engleske.
Brod je poslednja i najlepša od četiri jedrilice različitih kostrukcija, koje je  projektovao i  gradio Nemac Lamle koji je više od 30 godina proveo jedreći okeanima. Nije ostvaio svoj san da na ovom brodu oplovi svet. Umro je u Tanzaniji i ostvio brod nasukan na obalama Tange.

Predviđeno trajanje ekspedicije i istraživanja je pet godina i podeljeno je u više faza.

Sa ciljem realizacije projekta osnovan je Pool kompanija  koje će biti pokrovitelji ove  naučno-istraživačke, neprofitabilne ekspedicije koja se bavi  istraživanjem obala Zemlje kao najinteraktivnijeg kulturno-etnološkog i ekološkog habitata planete u misiji širenja prijateljstva i saradnje kroz uzajamno upoznavanje različitosti naroda i podneblja u kojima će boraviti ekspedicija.

Maršuta ekspedicije za prve dve godine plovidbe

Prva etapa ekspedicije odvija se od juna 2008. (opremanje broda u Tanzaniji)  do aprila 2009, od južnog rta Afrike, obale i ostrva Tanzanije, Zanzibara, Pembe, Komora, Mauricijusa, Madagaskara, Sejšela preko Crvenog mora do Mediterana, kolevke civilizacije.
Nastavak ekspedicije bio bi povratak preko Arabijskog poluostrva, Indije, Bengalskog zaliva i duž indonežanskih ostrva do Australije, preko polinežanskih ostrva do Južne Amerike, kroz Panamski kanal do Kariba obalom Severne Amerike, i preko Atlantskog okeana do severnih obala Evrope i kanalom Rajna- Majna-Dunav dolazak u Beograd.

Specifičnost ove ekspedicije je interaktivnost, uvođenje najsavremenijih telekomunikacionih veza, kako bi svi zainteresovani mogli preko satelita da prate aktivnosti ekspedicije, doprinose ekspertskim sugestijama i dobijaju stalne povratne informacije, čak i da konkurišu za lične projekte i boravak na brodu.
Čitava ekpedicija biće zabeležena vizuelno najsavremijom digitalnom tehnikom i predstavljena kao  avanturističko – putopisna serija na TV medijima u Srbiji i u regionu, tako da će publika imati priliku da prati ovu veliku avanturu.

Dužina boravka u prvoj etapi je osam meseci, a predviđeno je snimanje najmanje 15 epizoda putopisa.

Praćenje ekspedicije biće omogućeno i na sajtu ekspedicije, kao i na MONDO portalu, gde će ljubitelji Internet komunikacija biti u stalnoj vezi sa događajima, akterima i podnebljima na kojima boravi ekspedicija. Ekspediciju prate i štampani mediji, kao i prateće PR aktivnosti i press konferencije, a i u pregovorima smo oko emitera snimljenog serijala koji će biti emitovan u jesenjoj i zimskoj sezoni u prime timeu.

 

 

Posada

 

Mario Bralić – Leone

 

 

 Rođen 1955. godine u Beogradu. Pomešanih južnjačkih, mediteranskih, i severnjačkih, evropskih korena i nemira, sa urođenom radoznalošću i ljubavlju prema lepoti i željom da je podeli sa drugima.
Dvadeset pet godina se uspešno profesionalno bavi fotografijom, dizajnom, filmom, propagandom i marketingom.  Sa četrdeset godina ostavlja svoj virtuelni svet i postaje pomorski kapetan. Od tada luta svetom u potrazi za ispunjenjem i istomišljenicima. Dela koja pri tome stvara su za njega specifičan način komuniciranja, autorski interaktivni i intimni dnevnik. Način da se lepota života i trenutka sačuva za budućnost.

Stručnost i profesionalni status

1977 - Katedra za industrijski dizajn, Beograd, Jugoslavija
1985 - FPS Interantional, Minhen , Nemačka
1980 - USUF
1985 - EUROPHOTO
1990 - ULUPUDUS
1991 - MAGNET
1998 - Skiper, kormilar

 

Goran Ferlan

 

 

 Rođen 1963. godine u Rumi, u porodici pedagoga. Potrebu za večnim usavršavanjem i dokazivanjem ispoljio je baveći se svim mogućim i nemogućim sportovima. Intelektualno ga je ova pobuda odvela u zahtevnu Vojnu gimanaziju, a zatim i na Vojnu akademiju u Beogradu. Ovo je bio samo početak, jer je i magistrirao na temi iz nuklearne fizike, a kao profesionalni vojnik došao je do čina potpukovnika na mestu inspektora odbrane Inspektorata u Beogradu. Radoznalost i ljubav prema putovanjima su ga doveli do vrhunskih rezultata u dva fizički najteža sporta: maratonu i alpinizmu, zahvaljujući kojima obilazi planetu.

Stručnost i profesionalni status

1978 - Vojna gimnazija, Beograd
1982 - Vojna akademija, Beograd
1994 - Magistratura iz atomske fizike, Beograd
1998 - Oktobarska nagrada za sport grada Beograda
1998 - Titula "Vrhunski sportista Jugoslavije"
2005 - Potpukovnik Vojske Srbije

 

 

Martin Šaht

 

 

Rođen 1968. godine u Nemačkoj. Od samog rođenja postaje građanin sveta, prateći kao dete karijeru svojih roditelja – graditelja. Od svih zemalja u kojima je živeo, obrazovao se i radio, najkraće je živeo u zemlji rođenja.  Komunikativnost i radoznalost se podrazumevaju za osobu koja je detinjstvo provela trčeći po prašini vrele Afrike, sa pogledom na snegom okovan vrh Kilimandžara. Stručno, profesionalno znanje sticao je u Nemačkoj, Švajcarskoj i Americi , a radno, menadžersko iskustvo u upravljanju investicijama i ljudskim resursima u proizvodnji hrane i pića, na Siciliji, u Dubaiju, Srbiji i Rusiji.

Stručnost i profesionalni status

Srednje i visoko obrazovanje stiče u Tanzaniji, Nemačkoj i Americi
Diploma iz oblasti inženjeringa za tehnologiju pića i vina, Švajcarska
14 godina iskustva u menadžmentu, živeo i radio na tri kontinenta i u devet zemalja
Govori sedam jezika - nemački, engleski, italijanski, francuski, svahili, srpski i ruski, a hobiji su mu motocikli, jedrenje, skvoš, putovanja.

 

Komletna posada broda SUR


Mario Bralić, kapetan broda Sur, nautičar, umetnički fotograf, art direktor, marketing direktor, reditelj - scenarista

Goran Ferlan, potpukovnik Vojske Srbije, alpinista, maratonac, magistar atomske fizike, stručnjak za vođenje ekspedicija i preživljavanje, nautičar

Martin Šaht, ekspert za organizaciju i vođenje timova, nautičar

Zoran Dunđerski, doktor biologije, ekolog, osnivač Udruženja za zaštitu reke Tare, osnivač Ekofish ekspedicije, član više međunarodnih organizacija za očuvanje prirode, vlasnik kompanije "Ekosan"

Vladan Milisavljević, instruktor ronjenja, podvodni fotograf i snimatelj

Ana Sofrenović, glumica, ekspert za prazvukove, muziku i pokret

Voja Bešić, muzičar i kompozitor, ekspert za etno muziku i instrumente, nautičar

Nikola Mažibrada, informatičar, stručnjak za telekomunikacije, digitalno snimanje i obradu slike i tona, vezista u ekspediciji

Sara Petrovski, etnolog i istraživač, ekspert za lokalne zajednice

Anberdeen Pasha, filmski radnik, režiser, sociolog, uključena u rad mnogih međunarodnih humanitarnih organizacija

Saint Claire Cemin, filozof, pisac, vajar, istraživač

 

Maršuta ekspedicije

 

Izvor: www.mtsmondo.com