Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Čamcem plovim sam po Tisi...

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Čamcem plovim sam po Tisi...

 

 

 Da li ste nekada bili u Novom Bečeju? Ne?! Vi ne znate šta ste propustili: kupanje u Tisi, sunčanje na čamcu, vožnju fijakerom, riblju čorbu iz kotlića, soma sa tanjirače, vino koje miriše na ruže...

U toj varoši uživaju sva čula.

Antistres oaza

Ako tražite mirno i tiho mesto, ’antistres oazu’, onda u Novi Bečej dođite u proleće ili početkom leta. Izuzetno očuvana priroda, tipični banatski gastronomski specijaliteti, vino i ljubazni žitelji garantuju dobar odmor.

Verujte, nema tog spa centra u kojima ćete se relaksirati kao kraj Tise, na šetalištu koje miriše na petonije...

Uostalom, Titovo omiljeno piće bilo je vino Korokan, simbol Novog Bečeja, a on je znao da uživa

 

 

"U malenom čamcu smo se prvi put poljubili"

Ova varoš tokom dana pruža ’bogat program’: brčkanje u čistoj reci, pogled na netaknutu prirodu, sunčanje na poptuno uređenoj plaži sa skakaonicom, tuševima, restoranima...

Obavezno se provozajte čamcem i pevušite:

"Po tihoj smo reci često plovili
u malenom čamcu smo se prvi put poljubili.
Al' sad je sasvim drukčije sve
i više nikad neće biti kao pre.
Pokraj mene više nisi,
čamcem plovim sam po Tisi
al' još te uvek volim ja"

 

Kako zvuči cvrkut 126 vrsta ptica?

Za romantične, tu su i ’biciklovi’ i fijakeri. I ne brinite - ako se konj uzjoguni, pa rže i propinje se, to je samo mužjak koji se šepuri pred kobilama. Ako vas je baš strah pređite u drugi fijaker, kod ženke. Ali znajte, doživljaj nije isti.

Obavezno posetite Biserno ostrvo i probajte dinje, kajsije i grožđe od kojeg se pravi čuveni Krokan – nekada omiljeno Titovo vino. Na ostrvu je i dvorac Rohoncijevih koji su krajem devetnaestog veka na svoje imanje doneli vinovu lozu koja danas postoji samo na tom parčetu zemlje.

Sa reke možete videti branu sa prevojnicom, kao i ostatke srednjovekovne crkve Arača, simbol grada.

U neposrednoj blizini varoši je rezervat prirode u kojem živi 126 vrsta ptica! Da li možete da zamislite kako zvuči taj cvrkut?

U Novom Bečeju su rođeni mnogi veliki umetnici: Janoš Mesaroš, Mića Josimović, Nađ Tibor... spisak je dugačak. U ostalom, posetite Memorijalanu izložbu novobečejskih slikara i saznajte sva velika imena koja je iznedrila ova varoš u središnjem delu Vojvodine.

 

Reka koja cveta

Da li znate šta je to "tiski cvet"? On ne miriše i ne bere se, ali ostavlja snažan utisak.

Reč je o fenomenu kojem možete prisustvovati ako u Novi Bečej dođete u prvoj polovini juna. Tada reka Tisa, kao i većina ostalih ravničarskih reka, "cveta".

Na površini vode pojavljuju se, u nepreglednim rojevima, krilati insekti bele boje sa tri končasta nastavka na repu. Ti leptir žive kratko, svega nekoliko sati, ali zato larve u rečnom mulju ostaju godinama.

Kada "tiski cvet" pokrije površinu reke, ali i priobalje, sve postane belo - kao da je neko rasuo latice bagrema, ili da je usred leta, kad mu vreme nije, pao sneg...

 

 

 

Upecaj i pojedi

Novi Bečej se dobro pripremio za turiste. Mada, ovde se nećete osećati tako - lale su pre svega domaćini, a tek onda ’biznismeni’. Tako da vas neće gledati kao putnika namernika kojeg treba odrati na brzaka.

Noćenje sa doručkom u hotelu košta 2.500 dinara, ali je u privatnom smeštaju znatno jeftinije - od 700 do 1.500 dinara. Ako želite sa društvom da se baškarite u kući na samom šetalištu, trebaće vam 100 evra za pet dana.

Cene hrane i pića u restoranima zavise od mesta do mesta, ali su znatno niže nego u Beogradu i Novom Sadu, na primer.

Osim toga, riba koju ćete pojesti u Novom Bečje sveža, tek upecana.