Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Srbija će do sredine 2012. dobiti novi superkompjuter “Plavi Dunav”

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Laboratorija u kojoj će biti smešten nalaziće se u Bloku 39 u Novom Beogradu i u nju će biti investirano oko deset miliona evra”, kaže za “24 sata” dr Aleksandar Bogojević, koji je zajedno sa svojim kolegama sa Instituta za fiziku dr Aleksandrom Belićem i dr Antunom Balažem inicirao ovaj projekat.

U Institutu već postoji superkompjuter – “Paradoks”, koji ima više od 1.000 procesora i 40.000 gigabajta za skladištenje podataka. Ovaj računar deo je šire mreže, tako da je 128 njegovih procesora rezervisano za potrebe Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi.

- Pre pet godina počeli smo realizaciju evropskog okvirnog programa. Bili smo veoma ambiciozni, pa smo ostvarili znatno bolji rezultat nego što smo očekivali. Potom smo sklopili naš superračunar, koji prelazilazi potrebe Instituta i opslužuje čitavu akademsku mrežu – objašnjava dr Bogojević i ističe da je Srbija postala regionalni centar za superkompjuting:
- Što se nauke tiče, zapadni Balkan važi za najbolji primer saradnje u čitavoj Evropi. Naši stručnjaci postavili su superračunare u Albaniji, BiH, Moldaviji i Gruziji.
Stečeno iskustvo Institut će iskoristiti za rad na “Plavom Dunavu”, koji će imati primenu u različitim oblastima – arheologiji, mašinstvu, klimatologiji, poljoprivredi…
- Zahvaljujući “Plavom Dunavu” moći ćemo da kontrolišemo bezbednost naših mostova i puteva. Ako neki most ima pukotinu, superračunar može da predvidi tok njenog širenja i dati nam precizan podatak da li i kad ga treba zatvoriti – objašnjava dr Blagojević.
Superkompjuter može i da predvidi tok klimatskih promena, odredi koja je najidealnija oblast za sadnju poljoprivrednih kultura, a biće upotrebljen i za očuvanje srpske kulturne baštine.
- Nitratni filmovi u Kinoteci veoma se zapaljivi. Spasićemo ih prebacivanjem u digitalni format i ujedno omogućiti svima da ih gledaju preko interneta, što sada nije slučaj – zaključuje dr Bogojević.

U superkomjuting centru u Barseloni radi 17 Srba
TALENAT – Naši mladi stručnjaci rade i u Superkompjuting centru u Barseloni. Od ukupno 200 zaposlenih, 40 su stranci, a među njima je čak 17 Srba. U Srbiju se, prema Bogojevićevim rečima, u poslednje vreme vratilo dosta mladih naučnika, među kojima je i Nenad Vukmirović, koji je nedavno završio postdiplomske studije na prestižnom univerzitetu Berkli. “Svi naši saradnici su se školovali ili proveli veći deo svoje karijere u inostranstvu. Oni imaju malo drugačiji pogled na svet i veoma su stručni u svojim oblastima”.

 

Izvor: www.personalmag.rs