Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Bela lađa za klisuru

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Preduzeće „Morava” iz Čačka kupilo i opremilo katamaran sa stotinu mesta, za plovidbu od Ovčar Banje do Međuvršja

Ovčar Banja – Poštovaoci prirode dobili su priliku da kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru putuju natenane, brodom koji se kreće brzinom ljudskog koraka. Prva vožnja zakazana je za 4. maj, a ovih dana završavaju se radovi na unutrašnjem uređenju i ispitivanju pogona.

– Brod će saobraćati na jezeru HE „Međuvršje“, između restorana „Dom“ u Ovčar Banji i „Plaža“ u Međuvršju, i tih 11 kilometara prelaziće za dva i po sata, odnosno za tri sata uzvodno. Voziće ga kapetan i dvojica mornara, a može da primi stotinu putnika – kaže za „Politiku“ Predrag Katanić, generalni direktor UTP „Morava“.

Ovo ugostiteljsko preduzeće iz Čačka lađu je kupilo u beogradskoj luci, pretprošle godine, za 50.000 evra, i uložilo još dva puta toliko u opremanje. Nekad je plovila od Beograda do Novog Sada, posle čega je raniji vlasnik prodao motore i usidrio plovilo u glavnom gradu, pretvorivši ga u splav.

– Brod je katamaran i pošto ima dva korita idealan je za rečnu plovidbu, sa gazom od 90 do najviše stotinu centimetara, zavisno od opterećenja. Dugačak je 22, širok 4,5 metra, pokreću ga dva motora sa po 10 konjskih snaga jer jezero nije zahtevno – veli Katanić.

Zato je kao tegljač bio dovoljan običan čamac Vidoja Boranijaševića, vlasnika „Doma“, kojim je „Sveti Nikola“ prevezen od Ovčar Banje do Međuvršja, radi završnih radova.

Ceo taj plovni put ispitan je nekoliko puta jesenas, kad je brodu i nadenuto ime „Sveti Nikola“. Moreplovački običaji kažu da lađa mora imati kumu i to je bila Milka Savić, finansijski direktor UTP „Morava“, a plovilo je osveštao arhimandrit Georgije Dobrosavljević, iguman manastira Blagoveštenje u Ovčar Banji.

– Na brodu će raditi kafe-bar, ali bez usluga hrane, biće prikazivan film o klisuri i turistima će uvek na usluzi stajati jedan vodič. U saradnji sa Boranijaševićem i Turističkom organizacijom Čačka planirali smo da napravimo dok na polaznoj stanici kod „Doma“, kao i slična pristaništa ispred manastira, gde bi brod mogao da pravi pauze – ističe Katanić.

On naglašava da je bilo teško odrediti tarifu po čoveku.

– Imajući u vidu platežnu moć ljudi, odlučili smo da prvobitna cena karte bude 500 dinara. To pokriva troškove goriva, održavanja i osoblja broda, dok bi za otplatu ove investicije cena morala da bude viša.

Inače, inicijator za nabavku broda bio je Milenko Kostić, suvlasnik UTP „Morava“ i danas najbogatiji Čačanin. Jer, pre nego što je postao trgovac automobilima, on je, pored ostalog, radio i kao mornar.

Klisura između Ovčara i Kablara i jezero na Zapadnoj Moravi uzvodno od Čačka pod zaštitom su države, pošto je Vlada Srbije 2000. godine ovo područje proglasila za prirodno dobro prve kategorije i izuzetnog značaja. Tu je u srednjem veku podignuto i do danas očuvano deset manastira – Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Sretenje, Sveta trojica (na padinama Ovčara) i Jovanje, Uspenje, Nikolje, Blagoveštenje i Ilinje (sa kablarske strane), uz dva sveta mesta obeležena kapelama, Savinje i Kađenica.

„Morava“ je prošle godine počela sa dovođenjem turista iz Bugarske na vikend-ture (petak–nedelja) u čačanski kraj, najpre za Sabor trubača u Guči, zatim i za Novu godinu.

– Za divno čudo, naš partner u Bugarskoj tada je brže prodao paket za Čačak nego za Ohrid i ostale poznate destinacije Balkana. Zato već sada imamo sedam zakazanih tura iz Bugarske sa po 50 gostiju, i sve ih čeka plovidba kroz klisuru na „Svetom Nikoli“ – rekao nam je Predrag Katanić.

 

Izvor: www.politila.rs