Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Pred istrebljenjem oko 40 vrsta riba u Mediteranu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Više od 40 vrsta riba u Sredozmenom moru moglo bi da iščežne u sledećih nekoliko godina, pokazala je studija Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN).

Prema navodima iz studije, gotovo polovina svih vrsta ajkula i raža u Mediteranu, kao i najmanje 12 vrsta riba sa koštanim skeletom, na ivici je istrebljenja zbog preteranog ribolova, zagađenja i usled gubitka prirodnih staništa.

 

Naročito su ugrožene tuna, grgeč, oslić i krinja, navodi se u istraživanju IUCN-a, mreže sastavljene od oko 1.000 grupa za zaštitu životne sredine iz 160 zemalja.
"Posebno zabrinjava stanje u vezi sa mediteranskom i istočnoatlantskom populacijom atlantske tune", rekao je koordinator IUCN-a Kent Karpenter.

 

 

Na japanskim trpezama konzumira se 80 odsto atlantske i pacifičke tune koja bude ulovljne, i ove dve vrste su naročito popularne kod ljubitelja sušija.
Međunarodne komisija za očuvanje atlantske tune glasala je u novembru za smanjenje dozvoljene kvote lova ove rine sa 13.500 na 12.900 metričkih tone godišnje, što je smanjenje od oko četiri odsto.

 

 

Grupe za zaštitu životne sredine traže, međutim, da se lov na tunu drastično smanji, ili da se čak suspenduje, i izražavaju zabrinutost zbog ograničenosti akcije za njeno očuvanje.
Studija IUCN-a, koja se priprema još od 2007. godine, obuhvatila je rad 25 izučavalaca mora, i to je prvi put da je ova mreža pokušala da utvrdi stanje riblih vrsta u celom jednom moru.

 

 

IUCN smatra da je veliki pomor riba rezultat i korišćenje veoma efikasnih ribarskih mreža koje nehotice pobiju mnogo više morskih životinja nego što je to komercijalno neophodno.
U studiji se takođe zaključuje da nema dovoljno informacija kako bi se utvrdilo stanje u vezi sa gotovo jednom trećinom ribe u Mediteranu.

 

 

Izvor: www.biznisnovine.com