Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Otrovna prašina iz Rumunije zagadila dunavsko priobalje

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - Na potezu od sela Vinci do Velikog Gradišta i Srebrnog jezera već nedelju dana taloži se otrovna prašina koju nanosi košava sa jalovišta rumunskog rudnika bakra i cinka „Nova Moldava“.

Ona u sebi sadrži bakar, cink, mangan i olovo, a lekari upozoravaju da sve te supstance, naročito olovo, mogu biti vrlo opasne po zdravlje ljudi, i da u većim količinama izazivaju oboljenja jetre i nervnog sistema. Jalovište se nalazi na ostrvu u Dunavu, 12 kilometara od Velikog Gradišta.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić najavio je da će od rumunskog kolege tražiti da izvrše sanaciju ovog jalovišta kako se ne bi ugrožavalo zdravlje ljudi na srpskoj obali Dunava.

Ranije analize su pokazale da u ovoj prašini ima bakra, cinka, mangana i olova u tragovima, a lekari upozoravaju da sve to, a naročito olovo, može biti vrlo opasno po zdravlje ljudi.

– Pošto situacija ugrožava životnu sredinu sa naše strane Dunava, ponovo smo kontaktirali rumunskog ministra za zaštitu životne sredine. U nekoliko prethodnih razgovora govorili su da će oni sve probleme koji se tiču raznošenja prašine rešiti kroz postupak privatizacije. Pošto im je privatizacija propala, insistiramo i dalje da oni izvrše rekultivaciju i sanaciju postojećeg odlagališta da ne bi dolazilo do ovakvih problema. To je njihova obaveza i mi smo ih podsetili na to. Vrlo pažljivo ćemo pratiti izvršenje svih tih obaveza – kaže Dulić za „Blic”.

 

Izvor: www.blic.rs