Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Гусарке

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Oпасних жена било je (и има их) доста уписаних у књигу историје. Специјалан случај "опасности" - не у виду метафоре, већ праве и озбиљне претње - оличен је у лику гусарке.

Заједно са својим мушким колегама, у једном периоду историје, гусарке су шпартале морима, сејући страх и трепет међу посадама бродова. На списку их има доста - поменућемо само нека од познатих имена. Једна од најстаријих, која је прешла у подручје легенде, јесте кинеска гусарка Ch’iao K’uo Fu Jen: поред ње, ту су и познате личности као што је краљица Артемисија (стара Грчка) и разне викиншке ратнице - Ladgerda, или Wigbiorg. Почетком XVIII века, гусарење постаје нарочито популарно, и тада се јавља нови "талас" жена које ратоборно и самостално обављају овај занат. 

 

Нарочито познате су биле Ен Бони и Мери Рид. Ен Бони имала је посебно занимљиву биографију. Већ од самог рођења у ирској провинцији Корк, била је обиљежена као "другачија", чудна, будући да је била незаконито дијете адвоката и служавке. Читав низ перипетија пропратио је њен почетак живота, да би се коначно са оцем преселила ван Ирске. Ен се удаје за Џејмса Бонија, са којим одлази да живи на Бахаме: међутим, разочарање убрзо следи. Упознавши гусара Џека Ракхама, Ен се заљубљује и бежи са њим, започевши свој гусарски живот.

 

За кратко вријеме, Ен Бони стиче репутацију опасне гусарке чија је храброст и одважност једнака храбрости и одважности мушкараца у истој позицији. Познато је да се борила у мушкој одећи, одлично руковала пиштољем и остајала смирена у ризичним ситуацијама.

 

Напослетку, пресуда није ни извршена, пошто је Ен мистериозно нестала. Претпоставља се да је њен отац, који је у то време поседовао добре везе, интервенисао и да је Ен наставила да живи, преузевши нови идентитет. Кажу да је Ен успела да се сусретне са Ракхамом пре његовог погубљења: максимум утехе који му је пружила гласио је "да јој је жао што се налази ту где је", што је пропратила изјавом како се то "не би десило да се борио као човек". Необична реченица и необична животна прича.
The most famous woman pirates were:
Anne Bonny - Female Pirate of the Caribbean
Mary Read - Famous English Female Pirate of the Caribbean
Lady Killigrew 
Grace O’Malley - Famous Irish woman pirate who commanded three galleys and 200 men
Mrs. Peter Lambert of Aldeburgh, Suffolk
Jacquotte Delahaye - Female Pirate of the Caribbean
Anne Dieu-le-veut - Female Pirate of the Caribbean
Charlotte de Berry - Woman pirate
Mrs Ching - Chinese wife of a pirate who turned to Piracy after his death
Mary Crickett (or Crichett) was a female pirate who was hung

 

 

by Профа