Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Hrvatski brod ilegalno vadi šljunak

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Rečni brod iz Hrvatske svakodnevno vadi šljunak iz korita Bosne i Save na teritoriji Srpske, a sve se odvija naočigled svih građana Šamca već mesec dana.

ŠAMAC - Rečni brod iz Hrvatske svakodnevno vadi šljunak iz korita Bosne i Save na teritoriji Srpske. Ova nelegalna prelaženja državne granice i krađa prirodnih resursa odvija se naočigled svih građana Šamca već mesec dana.

I pored prijava, granična policija BiH i nadležne inspekcijske službe do sada nisu ništa preduzele da to spreče. Većina Šamčana smatra da je nelegalna eksploatacija šljunka prerasla u mafijaški posao.

Brod „Čikola“, građevinskog preduzeća „Božić kompani“ iz Slavonskog Šamca u Hrvatskoj, svakodnevno uplovljava u teritorijalne vode Bosne i Hercegovine i na ušću Bosne u Savu kod Šamca nesmetano vadi šljunak za potrebe hrvatskog tržišta.

- Zvali smo graničnu policiju i inspekciju iz Bijeljine, ali se to nastavlja. Kad su jednom dolazili u kontrolu, baš tog dana brod nije vadio šljunak. Pitam se da li ga je neko obavestio? Ovo su vode RS, a on nema dozvolu za to. Oko 64 kubika stane u njihov brod, pet do šest tura dnevno, pa izračunajte o kojim se parama radi - kaže Mirko Ilišković, ribočuvar SRD „Šamac“.

Iako brod svakodnevno radi u blizini same obale i grada Šamca, i to naočigled svih, granična policija BiH ga izgleda ne vidi.

- U proteklih mesec dana, koliko se odvija ova nelegalna eksploatacija šljunka, iz Šamca su slati dopisi svim nadležnim republičkim inspekcijskim službama i graničnoj policiji BiH. Neke od tih službi su poslale inspektore, dolazila je i granična policija, ali sve to nije dalo nikakve rezultate - ističe Boro Bogdanović, rukovodilac Civilne zaštite Šamac.

Bogdanović posebno naglašava:

- Brojne su posledice nelegalne eksploatacije šljunka, od trajnog uništavanja rečnih korita i priobalja i oštećenja nasipa koji štiti grad od poplave, do uskraćivanja državnog i republičkog budžeta za milione maraka neplaćenih naknada. U ovom slučaju računica je prosta. Ovaj brod, kapaciteta 64 kubika, dnevno pet puta vadi šljunak, čija je cena na tržištu u Hrvatskoj oko 5 evra po metru kubnom. Dnevna zarada vlasnika preduzeća je oko 1.600 evra - zaključuje Bogdanović.

I tako, dok se „obični“ Šamčani radoznalo pitaju „kud plovi ovaj brod“, neki drugi dobro znaju odgovor, ali ćute, jer ćutanje je zlato, ili evri u ovom slučaju.

NEKO SE DOBRO “UTALIO“ SVE to oni rade u dosluhu sa graničnom policijom i našom vodoprivredom, jer se neko dobro „utalio“. To što bi veći vodostaj Save mogao porušiti nasip i poplaviti ceo grad nije ničija briga, kaže jedan Šamčanin.
Izvor: www.novosti.rs