Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

U Dunavu završi 100 tona ulja mesečno

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

KLADOVO - Brodovi koji plove našim delom Dunava, a mesečno ih je blizu 400, prema grubim procenama u vode Dunava ispuste oko 100 tona istrošenog brodskog ulja mesečno.
Reč je o najopasnijem otpadu koji u zavisnosti od količine ulja i lokacije broda ugrožava floru i faunu u najbližem okruženju i povremeno izaziva lokalne akcidente. U Kladovu je u probni rad pušteno, jedino u Srbiji, postrojenje za prikupljanje i reciklažu brodskog otpada.

- Najčešći zagađivači Dunava derivatima nafte jesu brodovi koji ispuštaju istrošeno brodsko ulje i druga maziva direktno u reku. Mi godišnje imamo po nekoliko prijava takozvanih „masnih fleka“, međutim ove zagađivače je nažalost teško identifikovati i krivci uglavnom ostaju nekažnjeni. Sa druge strane, posledice mogu biti izuzetno opasne po biljni i životinjski svet. U zavisnosti od intenziteta zagađenja, ovakvi akcidenti mogu izazvati uginuće ribe ili samo trenutnu ošamućenost, što opet utiče na kvalitet ribljeg mesa koje se izlovljava. Posebno je opasno kada se ovakav otpad ispusti u maticu reke jer se brže proširi i zagadi veći deo vodotoka, iako su lokalne posledice intenzivnije i vidljivije u zalivima sa mirnijom vodom – ističe Vinko Bajkalović, republički inspektor za zaštitu voda od zagađenja i ribarstvo.

Iako kvalitet vode Dunava gotovo nikad ne odstupa od druge kategorije, ulje i masna voda koju ispuštaju brodovi svakako ne ostavljaju povoljan utisak na turiste koji u sve većem broju otkrivaju čari Dunava ili druge ljubitelje prirode. „Masne mrlje“ na Dunavu najčešće uočavaju pecaroši kao najaktivniji ekolozi-amateri.

 - Svetlucaju na suncu, veličine su po nekolo metara, najčešće idu sredinom reke i ponekad se miris nafte oseti i do obale– objašnja Miroslav Mitrović, pecaroš iz Negotina.

U Kladovu je u probni rad puštena fabrika za preradu brodskog otpada, koja bi trebalo da ublaži posledice zagađenja. Već od polovine septembra u pogonu „Delta petrola“, jednoj od najsavremenijih fabrika za preradu brodskog otpada u Evropi i jedinoj u Srbiji, vrednoj milion evra, recikliraće ispušteno ulje.- Naši preradni kapaciteti su od 150 do 1.000 tona mesečno u zavisnosti od kvaliteta, a bazno ulje, kao naš glavni proizvod je deficitarno u Srbiji. A to je već sasvim dovoljno za početak uspešnog posla. Očekujemo i da ekološka inspekcija obavi svoj deo posla, pa će tako i naša životna sredina biti mnogo zdravija i čistija, a energenti jeftiniji – kaže Mladen Genčić, vlasnik i direktor „Delta petrola“.

On kaže da će u pogonu posao naći 10 radnika. Otvaranje prvog srpskog pogona za prikupljanje i reciklažu brodskog otpada najavljeno je za 13. septembar, a vrpcu će preseči Oliver Dulić, ministar prostornog planiranja i zaštite životne sredine. Dolazak je najavila i Meri Vorlik, ambasadorka SAD bidući da je deo postrojenja instaliran u Kladovu, a nabavljen u Americi, jedan od tri takva u Evropi.

 

Izvor: www.blic.rs