Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Rečna policija ima samo jedan čamac

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Pripadnici Rečne policije u 95 odsto slučajeva spasu utopljenike posle skoka sa beogradskih mostova, ali je njihova efikasnost trenutno ugrožena jer poseduju samo jedan upotrebljiv čamac.

Kada bi se i on pokvario, ne bi imali čime da rade, dok je pet čamaca od pre tri godine pokvareno i još nisu servisirani, tvrdi izvor Pressa blizak policiji.

- Već nekoliko godina unazad Policijska ispostava za bezbednost na rekama dovodi u zabludu Upravu policije da je sposobna da obavlja poslove na vodi jednim gumenim čamcem. Upravi policije se šalju obaveštenja da navodno ima čamac za obavljanje poslova na vodi. Međutim, policajci su svedoci da jedan gumeni čamac nije dovoljan za spasavanje ljudi posle skoka sa mosta ili zadesnih padova u vodu, kao i za paralelno obavljanje obezbeđenja i intervencije na koje se šalje patrola - navodi naš sagovornik, koji iz razumljivih razloga ne želi da mu pominjemo ime.

Na zadatke - kolima

Problem nastaje kada patrola treba da bude na dva mesta u isto vreme, jer se obezbeđivanje pojedinih skupova često poklopi sa akcijom spasavanja utopljenika.

- Nemoguće je da jedna patrola bude na dva mesta u isto vreme, koristeći jedan jedini gumeni čamac. Pošto papir trpi sve, često se dešava da izveštaji o obezbeđenju skupova nisu realni i da u njima piše da je patrola, navodno, obezbeđivala neki skup, iako je u to vreme izvlačila utopljenika. Ovakvim načinom rada, kao i izostankom patrole rečne policije na terenu, ugrožavaju se prava građana na zagarantovanu bezbednost - upozorava naš izvor.

U Rečnoj policiji, prema njegovim rečima, nema zdravstvenog osoblja koje bi edukovalo policajce.

- Stručnjaci bi svojim znanjem trebalo da osposobe policajce za reanimaciju utopljenika. Niko od spasilaca nije završio nijedan kurs o spasavanju utopljenika. Pojedini čak ne ispunjavaju normu u plivanju, po kojoj bi 50 metara u bazenu trebalo da preplivaju za 56 sekundi, ali ipak rade na čamcu. Posade imaju uverenja o položenim ispitima za upravljanje čamcima, ali nemaju iskustva. Mnogi su stavljeni u patrole za spasavanje odmah po dobijanju zvanja, samo da bi se ispunila forma ili broj - upozorava naš sagovornik.

Apsurdno je i da rečna policija u obilazak beogradskih splavova ide kolima, iako bi to trebalo da radi čamcima.

- Umesto da specijalnim čamcima obilazimo splavove i idemo u racije, od nas traže da legitimišemo ljude na šetalištu. To možemo da uradimo ako građane zateknemo gde im nije mesto, recimo pored neke firme ili objekta. Prijavu možemo da napišemo ako nemaju dokumenta i kazna tada iznosi od pet do 25.000 dinara. Međutim, ako ih legitimišemo bez pravog razloga, samo da bismo ispunili normu - onda ih iritiramo. Jedan čovek, koji se redovno rekreira na šetalištu, bio je legitimisan čak 15 puta za mesec dana. Posle toga je sam počeo da pokazuje ličnu kartu, govoreći „izvolite" čim vidi nekog policajca - otkriva naš izvor.

Raj za krijumčare

Rečna policija je suočena i sa povećanim brojem krivičnih dela.

- Komandir traži da mu policajci dostave plan rada na terenu i navedu koji će teren opservirati i čime. Takav plan često stiže direktno do izvršioca krivičnih dela, zbog kojih je i organizovana akcija. Rečna policija je do pre tri godine, svakog meseca hvatala na delu po nekoliko krijumačara. Trenutno, ovakve akcije mogu da se izbroje na prste jedne ruke. Osnovano sumnjamo da se rad rečne policije namerno opstruira i da se čamci upravo zbog toga već tri godine ne popravljaju - ukazuje naš izvor na gorući problem.

Press je pokušao da dobije zvaničan odgovor MUP-a Srbije i odgovor da li će ovi problemi uskoro biti rešeni, ali smo u informativnoj službi dobili uveravanja da moramo da budemo strpljivi dok nam ne odgovore.

Neprikladna uniforma za sva godišnja doba

Rečni policajci imaju jednu uniformu za sva godišnja doba, koja u kriznim situacijama može da im dođe glave.

- Uniforma je od takvog materijala da je preživljavanje u slučaju pada u vodu krajnje neizvesno. Teška je i upija mnogo vode, sa čizmama koje nisu predviđene za plovne objekte, dok je opasač sa pištoljem „CZ 99" neprikladan. Patrole rečne policije u susednim zemljama imaju lagane uniforme za letnje uslove. Oni nose uniformu od pamuka, kačket, brodarice ili patike. Opasač je od laganog balističkog platna sa pištoljem tipa „glok", kome je sve osim gornje navlake i cevi izrađeno od plastike. Pendreci treba da se nalaze na čamcu ili brodu, a ne da ih policajac nosi o pojasu, jer je težak i može da mu zasmeta prilikom spasavanja utopljenika - stručno objašnjava naš sagovornik.

 

Izvor: www.pressonline.rs