Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Најчистије језеро Европе

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

РГОТИНА – Године 1978. рудари нашег највећег рудника кварцног песка „Србокварц“ из Рготине морали су да напусте стари површински коп, дубок око 70 метара, зато што је из њега почела да куља вода, и у близини отворе ново рудно лежиште
Вода је за неколико дана напунила гротло копа, које се касније проширило и нарасло. Данас је то језерце чисто као суза, површине око три хектара, а вода из подземног извора и даље надолази.

- Нико није веровао да ће у копу, који је био пред затварањем, готово преко ноћи нарасти језеро. Цело село, од око 700 кућа, долазило је да гледа како расте ниво велике баре и како се деца, па и старији, купају у бистрој и топлој води. Моји унуци свако лето проведу крај језера. Не треба им море – прича Александар Којић (81), подсећајући да никада до тада у напуштеним коповима није било толико воде.

Слободан Ранковић је упамтио језеро када је имао четири године. Тада се први пут окупао и до данас, после три деценије, није напуштао обале ове скривене, готово непознате еко-оазе у Тимочкој крајини.

- Моја кћерка Јелена иде у четврти разред. Од четврте године овде плива, понекад и тренира. Она је освајач много међународних медаља на пливачким првенствима широм Европе и у нашој земљи – каже Ранковић.

Према истраживањима од прошле године, само једно језеро у Немачкој има чистију воду од Рготског. Риболовац Зоран Трајковић од осме године пеца на језеру. Набројао је 12 врста рибе. Некад се језеро порибљавало, сада то чине само локални риболовци.

- Све што упецам на Дунаву донесем и пустим овде. Имамо и сомове капиталце. Ипак, најбоље је и најздравије купање. У сезони се дневно овде окупи две до три хиљаде купача из Зајечара, Бора, Београда… – каже Трајковић.

У околини језера је засађено на стотине канадских топола, липа, бреза, четинара. Посејана је и трава, све што је зелено и што може да се прилагоди песку и условима поднебља. У Рготини, некада богатом селу на размеђи Бора и Зајечара, срећни су због језера које се, захваљујући ћудима природе, уздигло изнад села у пешчаној ували, јер им је то нека врста надокнаде за индустријом уништену Белу (Борску) реку, која је пре више од осам деценија мамила купаче, риболовце, млинаре и воденичаре.

 

Izvor: www.pravda.rs