Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Veliki Bački kanal-istorija i prljava sadašnjost

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Predstavlja glavnu atreriju čitavog hidrosistema u Bačkoj. On spaja Dunav kod Bezdana sa Tisom kod Bečeja. Najvećim delom kanal je prokopan Crnom barom od Sivca do Bačkog Gradišta gde se uliva u meandar Tise. Prokopavanje kanala trajalo je od 1794 – 1801. godine. Završen je krajem juna 1801. godine, kada je njim potekla dunavska voda.

 

Prva plovidba izvedena je 02. maja 1802. godine. U to doba skraćivao je plovidbu između Beča i Budimpešte i doprineo odvođenju suvišnih voda sa plodnih polja srednje Bačke. Dužina kanala iznosi 118 kilometara. Na dnu korito je široko oko 17, a na površini od 23 – 25 metara. Dubina se u proseku kreće oko 3 metra. Visinska razlika između Dunava i Tise iznosi 10 metara, a regulisana je pomoću prevodnica i ustava. Posle I svetskog rata, povlačenjem državne granice, deo spojnog sistema pripao je Mađarskoj pa je njegov spoj pomeren kod Bezdana. Od tada je Kanal više puta prekopavan i regulisan, a od 1972. godine uključen je u hidro – sistem Dunav – Tisa – Dunav. Za trasu kanala iskorišćeno je korito Plazovića (5 km) i Mostonge (2,5 km). Samo 25 godina postojanja, kanal je «odradio» i vratio sva uložena sredstva. Gradila ga je porodica Kiš, a idejni tvorac bio je Jožef Kiš.

Danas- Oporavak najzagađenijeg vodenog toka u Evropi: Vlada Kraljevine Norveške odobrila je 11 miliona norveških kruna (1,5 milion evra) za izradu projekta revitalizacije Velikog bačkog kanala i pripreme uvođenja savremenog postrojenja za obradu otpadnih voda za gradove i industrije u području Bačke, na lokaciji Vrbasa i Kule. Projekat će pripremati Norveški institut za istraživanje voda (NIVA) u saradnji sa domaćim stručnjacima, a trajanje projekta je dve i po godine. Odobreni budžet za prvu godinu rada je četiri miliona kruna (oko 500.000 evra).Veliki bački kanal, koji dužinom od šest kilometara protiče kroz Vrbas, važi za najzagađeniji vodeni tok u Evropi. Situacija na kanalu je katastrofalna, a dubina je samo 30 centimetara zbog taloženja mulja usled ispuštanja neobrađene otpadne vode. Kanal, koji je služio kao važan transportni put, sada je potpuno neplovan i ima neprijatan miris vodoniksulfida.

Vrbas/Vital

11zodiac11