Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Nišava- reka od fekalija

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

NIŠ - Niš ni ove godine nije dobio sredstva iz Nacionalnog investicionog plana da izgradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, tako da ako i naredno leto bude sušno kao ranijih godina, očekuje se da nišavskim koritom teče sadržaj kanalizacije.

- Kada je visok vodostaj, Nišava može da prihvati otpadne vode bez poremećaja ravnoteže, ali u letnjim mesecima vodostaj spadne na jednu desetinu od normale, reka nije u stanju da samoprečišćava otpadne vode, pa je stanje katastrofalno, jer je Nišava samo tečnost iz kanalizacije.

Postoje međunarodni kriterijumi koje i mi moramo da poštujemo, po kojim se u reku mora vratiti onakva voda kakva je iz nje uzeta, kvalitet voda u prirodnoj sredini ne sme se remetiti. Zasada ne postoje domaći zakoni koji bi primorali naselja da ne remete kvalitet voda u životnoj sredini, nego se sve svodi samo na preporuke, koje poštujemo koliko god možemo - kaže Dušan Pavlović, izvršni direktor investicija JKP „Naisus“.

On navodi da je projekat za centralni sistem za prečišćavanje gradskih otpadnih voda odavno pripremljen.

UZVODNO OD NIŠA REKA DOBRA I ZA PIĆE

- Nišava, koja do mesta izlivanja kanalizacije pripada drugoj kategoriji reka, što znači da je toliko čista da se čak, nakon prečišćavanja, može koristiti i kao voda za piće, nizvodno od Medoševca potpuno je neupotrebljiva za bilo kakvu namenu. Nakon što voda iz Nišave koju grad iskoristi prođe kroz kanalizaciju i vrati se u reku, reka često više nije ni u jednoj klasi. Nišava se u naredna dva kilometra više ni na kakav način ne može koristiti, a nakon toga se koncentracija otpada „razblaži“ - kaže Dušan Pavlović.

Prema tvrdnjama stručnjaka za zaštitu životne sredine, to je trajno oštećenje vodotoka i izaziva trajno oštećenje svega što je za vodotokove vezano. tako kada bi i Aleksinac i sva mesta smeštena nizvodno ispuštala vodu bez ikakvog prečišćavanja, kako to radi Niš, poremetio bi se kvalitet na čitavom slivu Velike Morave. Sve što se tiče zaštite voda moraćemo u vrlo kratkom roku da uradimo, jer će to biti i jedan od uslova za prijem u Evropsku uniju.

Još 2006. je JKP „Naisus“ osigurao, posredstvom grada, oko 600 miliona dinara iz Ministarstva za kapitalne investicije, tako da je prošle godine završena izgradnja kolektorske mreže na desnoj obali Nišave,

Prioritet je izgradnja glavnog kolektorskog odvoda od naselja Medoševac do lokacije predviđene za izgradnju sistema za prečišćavanje. Sada imamo dva velika kanalizaciona izliva u Nišavu, a nemamo nikakav sistem za prečišćavanje otpadnih voda - navodi Pavlović.  

Nisava

"Glas javnosti"

11zodiac11