Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Otkačena barža lomila splavove

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd - "Pola sata pre nego što se plovilo nasukalo na restorane, dok se nalazilo na oko kilometar od nas, zvao sam Lučku kapetaniju vapeći za pomoć, ali su mi rekli da nemaju opremu kojom bi ga savladali", kaže Renato Grbić vlasnik oštećene konobe.

Divovsku borbu vodili su juče oko 17 časova radnici i vlasnici splava – konobe „Kod Goce i Renata” na levoj obali Dunava, u blizini Pančevačkog mosta, sa otrgnutom baržom odgurujući je motkama i nogama od terase tog ribljeg restorana. Ovakvu dramu, kaže Renato Grbić, vlasnik splava, još nije doživeo, a snimak koji su zabeležile sigurnosne kamere jasno svedoči da je glomazno plovilo, nošeno talasima iznad metar visine, prednjim trupom nemilosrdno udaralo čak u krov terase, preteći da odnese desetak ljudi, veoma sićušnih prema njemu.

Grbić naglašava da je pola sata ranije, kada se barža nalazila na oko kilometar do njih, zvao Lučku kapetaniju vapeći za pomoć, ali da su mu rekli da nemaju opremu kojom bi savladali plovilo.

– Barža firme „Interkomerc” oštetila je levi nosač terase i okrnjila krov. Moja žena se popela na stub i nogama je gurala, plašio sam se da ne nastrada. Ali da to nismo učinili, terase više ne bi bilo, polomila bi nam sve stubove kao kod komšije u restoranu „Ana Marija”, gde je krckala jedan po jedan stub. Bilo je strašno – objasnio je nešto kasnije Grbić.

Kada su videli šta se sprema i da pomoć iz Kapetanije ne stiže, splavari su se prvo okupili kod restorana „Deverika” na koji je barža bez tereta prvo udarila i polomila veći deo terase. Prema Renatovim rečima svi su se udružili i odgurali je. Nastavila je do „Ana Marije”, gde su samo delimično sprečili oštećenja, a onda do najisturenijeg „Renata”. Konačno je stigla i rečna policija, jedva su, kažu konobari, nekako uspeli da vežu podivljalo plovilo za stub ispod „Renata”, ali iz Kapetanije su stigli sinoć oko 21 čas.

– Rekli su mi da su se dve nove barže nasukale na obalu ispod naših splavova. Ne daj bože da se otkače, polomiće sve terase i čekaćemo, možda, i više od godinu dana da ih popravimo jer voda mora skroz da se povuče  – naglašava Grbić.

Reka je sinoć poplavila pola terase, izgledalo je kao da je Dunav oteo splav, a ledena kiša je uporno zasipala. Olujni vetar koji je šibao iz pravca Bele stene poprečio je barže usidrene na reci, pa su pretile Pančevačkom mostu sa kojim su stajale paralelno. Kako nezvanično saznajemo, nadležni su nakratko obustavili saobraćaj na „Pančevcu”.

– Pre mesec dana smo za dlaku izbegli sudar sa takođe „Interkomercovom” baržom, ali vetar tada nije bio jak kao sada. Ne znaju da ih vežu kako valja, kada je ovakvo nevreme moraju da izbace i prednje i zadnje sidro, a to ne čine. Nisam ih upozoravao, koliko znam gazda im je u zatvoru. Pre ovog, najveće plavljenje doživeli smo u vreme poplava 2006. godine kada je Dunav bio u nivou vrata restorana – istakao je Grbić.

 

Izvor: www.politika.rs