Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Jahta-ostrvo od 200 miliona evra

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

{youtubejw}GqkOuL1oeV8{/youtubejw}

Veliki problem multimilijardera da li da kupe jahtu ili ostrvo je rešen - kompanija "Wally Hermes Yachts" je napravila nešto između - superluksuznu jahtu koja se po potrebi pretvara u ostrvo.

Kompanija "Wally Hermes Yachts" (WHY), osnovana prošle godine "fifti-fifti" udruživanjem pariskog brenda "Hermes" i proizvođača jahti iz Monaka "Wally", u brodogradilištu u Ankoni pravi svoju dosad najskuplju ploveću igračku koja će na kraju koštati oko 200 miliona evra.

Milijarderi ne bi trebalo više da se muče oko izbora da li da kupe jahtu ili ostrvo. Dizajneri su im na sajmu luksuznih plovila u Abu Dabiju ponudili rešenje koje će zadovoljiti obe potrebe - luksuznu trospratnu jahtu koja se prema potrebi pretvara u ostrvo!

Dizajnirana je tako da u plovidbi izgleda kao ultramoderna sportska jahta, a kada se stigne na odredište, otvara se i postaje pravo ostrvo za odmor sa svim potrebnim sadržajima.

U osnovnoj verziji WHY je dugačka 58 metara, a kada se pretvori u ostrvo, dobija promenadu za šetnju na gornjem nivou u dužini od čak 130 metara. Putnicima su na raspolaganju sauna, biblioteka, gimnastička sala, solarijum i bazen sa morskom vodom u dužini od 25 metara.

I pored svog luksuza, jahta je i štedljiva jer se delimično pokreće preko solarnih ploča na palubi.

"Svačiji je san da živi na ostrvu, u potpunoj slobodi, bez obuzdavanja, sa nezavisnošću koju jedino samodovoljnost može obezbediti. Jahte pružaju mogućnost mobilnosti, ali nemaju prostornost imanja. 'WHY' ima sve: prostor, stabilnost, pokret, nezavisnost, mir", ističe Luka Basani Antivari, predsednik i izvršni direktor "Wally Hermes Yachts".

"Revolucionarni koncept pokretnog ostrva je razvijen sa najnovijim i najnaprednijim tehnologijama, reciklažom termalne energije, i bilo kakvog organskog i neorganskog otpada."

Antivari se ne boji recesije jer su kupci njegovih proizvoda i dalje hiperbogati, što dokazuje i nekoliko porudžbina na sajmu za ovo hiperluksuzno plovilo, koje se za sada zove "WHY 58x38".

Naravno, kao mogući prvi vlasnik spominje se Roman Abramovič.

Tehničke karakteristike

Dužina: 58 m
Širina: 38 m
Potisak: 2.400 tona
Kapacitet: 12 gostiju
Posada: 20 ljudi
Životni prost: 3.400 m2
Promenada na palubi: 130 x 3 m
Maks. brzina: 14 čvorova
Motori: Dizel-električni
Solarni paneli: 900 m2
Skladištenje energije: 2.000 kWh
Godišnja ušteda goriva: 160.000 lit

 

Izvor: www.autobrief.com