Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

U Dunav se izlio mazut iz fabrike ulja 'Dunavka' u Velikom Gradištu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U Dunav se izlio mazut iz fabrike ulja 'Dunavka' u Velikom Gradištu       

BEOGRAD, 16. januar 2009 - Republička inspekcija za zaštitu životne sredine vanrednim inspekcijskim nadzorom juče je utvrdila da je zbog pucanja cevi na mazutnoj stanici Fabrike ulja Dunavka AD iz Velikog Gradišta došlo do izlivanja mazuta u Dunav. Cev je pukla u noći između 13. i 14. januara, a prijavljeno je 15. januara oko 10 časova.
Izliveno je oko 2,5 tone mazuta, koji je preko gradske kanalizacione mreže dugačke pet kilometara završio u crpnoj stanici hidroelektrane Đerdap. Mazut je u prijemnom bazenu stvorio skramu po zidovima, a deo je dospeo u crpilište pumpnog agregata preko kog se vrši prepumpavanje otpadne vode u Dunav.

 

Na izlivnom delu ispod crpne stanice uz obalu vidna je fleka mazuta površine oko 10 metara kvadratnih. Na licu mesta zatečena je cisterna firme "Maber" iz Pančeva, koju je angažovalo preduzeće "Dunavka".

Republički hidrometeorološki zavod Srbije je uzorkovao vodu Dunava. Drugi deo ekipe firme "Maber" će postaviti plivajuću membranu uzvodno i nizvodno od mesta ispusta sa linijom apsorbenta, koji će upiti emulzije mazuta i započeti sa čišćenjem naslaga mazuta uz obalu u dužini od 200 do 300 metara.

Obilazkom dela obale nizvodno od crpne stanice na Dunavu od 3 do 4 kilometara do naselja Požeže utvrđeno je da je po vodenoj površini vidljiv isprekidan film od masnih mrlja nizvodno 300 do 400 metara od mesta izliva.

Odgovornom licu Fabrike ulja "Dunavka" naloženo je da prikupljenu mazutnu emulziju uskladišti u privremeno skladišti u krugu preduzeća, a koje ispunjava tehničke uslove u skladu sa Pravilnikom o načinu postupanja sa otpacima koji imaju svojstvo opasnih materija.