Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Na obali reke Save...

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na obali reke Save...

ŠABAC - Sudbina „Slobodne zone Šabac“ konačno je rešena tako što je postala vlasništvo grada Šapca.
Ovo preduzeće, koje je bilo akcionarsko društvo, izuzeto je od klasičnog načina prodaje uz saglasnost Agencije za privatizaciju i Vlade Srbije. Grad je „Slobodnoj zoni“ pripojio „Luku i transport“, koja više pravno ne postoji. Do nje je došla tako što je „Zorka“, koja je bila vlasnik „Luke i transporta“ bez naknade, ustupila gradu ovaj deo imovine. Reč je o nekoliko objekata, dva interna puta, pružnog koridora, lučkom keju i građevinkoj parceli. Sa tim je izvršena dokapitalizacija „Slobodne zone“ i obezbeđeno 55,2 odsto kapitala.
Kako je najavljeno, novo akcionarsko društvo i formalno će biti relativno brzo registrovano, čija vrednost se procenjuje na oko 960 miliona dinara. Reč je o tržišnoj vrednosti, a firma ima 86.495 akcija, čija je nominalna vrednost akcije 11.000 dinara.
Nikola Bjelan, direktor „Slobodne zone Šabac“, kaže da je reč o stabilnoj firmi, sa 150 radnika i dobrom perspektivom. Prva investicija u okviru zone je izgradnja carinarnice, koja će biti nastavljena čim dozvole vremenske prilike.
Sve ovo je urađeno zbog toga da bi se ovde na obali Save u Šapcu izgradila međunarodna luka. Prema rečima Bjelana, jedna austrijska korporacija, čiji je godišnji obrt oko 12 milijardi evra, svojevremeno je pokazala interesovanje za strateško partnerstvo. Globalna kriza je naknadna nepovoljnost, na koju u Šapcu nisu računali kada su planirali izgradnju međunarodne luke. Zona je idealno mesto za izgradnju luke. Ima 50 hektara zemljišta pored Save, već je izgrađeno 20.000 metara kvadratnih zatvorenog i 10.000 otvorenog prostora. Tu su i tri železnička koloseka.