Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

"Orao“ leti pravo na otpad

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Borbeni avion "orao" Vazduhoplovstva Vojske Srbije koji se, u četvrtak oko podneva posle katapultiranja pilota Slobodana Jocića, srušio u Gružansko jezero kod Knića, izvađen je u subotu sa dubine od oko deset metara. Akcija izvlačenja trajala je tri časa a izveli su je pripadnici Rečne flotile i Inženjerije Vojske Srbije

Sa mesta udesa, pre poslednjeg „leta“ u staro gvožđe, što je sasvim izvesno, letilica će najpre na ispitivanje radi utvrđivanja uzroka zbog kojih je pilot Jocić bio primoran da se, umesto prizemljenja na matični aerodrom u Lađevcima kod Kraljeva, katapultira, svesno usmeravajući avion u jezero. U avionu u trenutku pada nije bilo goriva, niti je došlo do izlivanja ulja i maziva, tako da je voda jezera ostala - nezagađena.
Na momente veoma rizičnu operaciju vađenja aviona iz vode izveli su pripadnici Rečne flotile iz Novog Sada, inženjerci iz Šapca i, naravno, pripadnici 98. avijacijske baze iz Lađevaca. Osim brojnih novinara i zantiželjnika okupljenih na obali jezera, sve su to, pomno pratili i najviši oficiri Vojske Srbije - načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Miloje Miletić, komandant ViPVO brigadni general Ranko Živak, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Ljubiša Diković i komandant 98. avijacijske baze u Lađevcima potpukovnik Dejan Joksimović.
- Za nas je bilo veoma značajno da avion, iz više razloga, što pre izvadimo vode, a najpre zato što se sa ovog jezera mnogi građani Šumadije i Pomoravlja snabdevaju vodom za piće - izjavio je novinarima general Miletić posle uspešno obavljenog zadatka na Gružanskom jezeru. - Važno nam je i da što pre utvrdimo

uzroke udesa, a posebno nam je stalo da se pilot Slobodan Jocić što pre vrati porodici i svojoj jedinici. Na državi je, sada, da shvati naša upozorenja da je materijalno stanje u vazduhoplovstvu gotovo kritično.
Načelnik Generalštaba VS je rekao da je potrebno da država u avijaciju uloži materijalna sredstva kako bi stanje bilo sanirano. Prema njegovim rečima, stanje u vazduhoplovstvu takvo je još od 1999. godine, kada je pretrpelo najozbiljnije gubitke.
Izgled izvučenog „orla“, koji je u subotu izvirio iz talasa Gružanskog jezera, najbolje je posvedočio o borbi za spas ljudskih života i aviona i koju je u četvrtak duže od pola časa vodio major Slobodan Jocić. Pošto je prilikom sletanja otkrio „otkaz“ na stajnom trapu letelice, pilot je primenio sve moguće tehnike da avion prizemlji.
To mu nije pošlo za rukom čak ni posle nekoliko rizičnih pokušaja da mehanički, mahanjem krilima ili udarima izvučenih točkova o pistu odblokira zaglavljenu levu „nogu“ stajnog trapa. Posle svih pokušaja dobio je naređenje da gorivo istroši do minumuma, a avion, pre katapultiranja, usmeri u obližnje Gružansko jezero.
Kako se u subotu čulo, uništeni „orao“ biće odmah transportovan na Lađevce, u njegovu matičnu 98. avijacijsku bazu Vojske Srbije. Tamo će biti podvrgnut ekspertizi, od strane stručnjaka iz komisije za utvrđivanje uzroka pada ovog aviona. Zadatak ovog tima biće pre svega, da utvrdi razlog zaglavljivanja stajnog trapa, zbog koga pilot nije uspeo da oslobodi točak pomoću hidraulike, ali ni - ručno. Izvesno je i da će hidraulični sistemi, koji su ključni za izbacivanje točkova, biti skinuti i upućeni na analizu kod proizvođača - u fabriku „Prva petoletka“ u Trsteniku.

STANjE PILOTA DOBRO
ZDRAVSTVENO stanje pilota majora Slobodana Jocića je stabilno. On je u svesnom stanju, pokretan je i nema povreda kičmene moždine. Iako se vazduhoplovac dobro oseća, procena lekarskog konzilijuma Vojnomedicinske akademije je da bi trebalo još nekoliko dana da ostane na bolničkom lečenju. Posle dodatnih pregleda i provere stanja, Jocić će biti pušten kući.

KAMIONOM NA AERODROM
SRUŠENI avion „orao“ najpre je sonarom lociran pod vodom, na dubini između sedam i deset metara. Ronioci su mesto obeležili bovama, dok su inženjerci od barži napravili pontonsku skelu preko koje je, gotovo do sredine jezera, sa kopna dovezen kamion-dizalica. Pošto je izvučen iz vode, „orao“ je remorkerima doguran do obale na kojoj je čekao teški kamion-tegljač. Njime će „orao“ biti transportovan na aerodrom Lađevci.