Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Vanredna odbrana od poplava u Beogradu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Vanredna odbrana od poplava i dalje je na snazi u Beogradu. Zbog najavljenih kiša nemoguće je predvideti kako će se padavine odraziti na vodotokove, kaže komadant Gradskog štaba za elementarne nepogode Branko Smiljanić.

 

U Beogradu nadležne ekipe i dalje rade na prostoru izmedju Beogradskog sajma i mostova i prema najnovijim izveštajima, očekuje se "blago smirivanje", kaže Smiljanić.

On je rekao da je "grad dobro branjen" i da "ima odredjenih problema" u opštini Zemun, u delu naselja Plavi horizonti, Altina i Šangaj, gde se crpi voda, dok je na Adi Ciganliji situacija već sanirana i gde, takodje, pumpe neprekidno rade.


Smiljanić je rekao da bi vodostaj Save i Dunava, za dan ili dva trebalo da opada, ali da su danas najavili nove kiše i pljuskove i da će se tek pokazati kako će se eventualne padavine odraziti na vodotokove.

On smatra da se izlivanje reke kod Obrenovca dogodilo, jer je to nebranjeno područje, na kome nema nasipa i gde se ono često i dogadja, a da su u Beogradu svi delovi pod kontrolom, tako da se ne očekuju veći problemi, kao što ih ni dosad nije bilo.


Smiljanić je podsetio da je ponovo proglašena vanredna odbrana od poplava, tako da su nadležne ekipe 24 sata prisutne na terenu i da se, zasad, ako se ne dogodi nešto nepredvidjeno i ne bude novih padavina, ne očekuju veći problemi.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, do 2. jula tokom većeg dela perioda očekuje se promenljivo oblačno, pre podne sa dužim intervalima sunčanog vremena, a posle podne i uvece sa lokalnom pojavom kiše ili kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

U nedelju i u ponedeljak pre podne očekuje se nešto više oblačnosti, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Temperatura će biti u manjem porastu, u intervalu od 23 do 26 stepeni, a od srede do petka prognozira se pretežno sunčano i toplije.

 

Izvor: www.smedia.rs