Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Insekti napadaju Beograđane

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Posle Niša, nepoznati insekti počeli da napadaju i Beograđane! Hitna pomoć u prestonici tesna za sve pacijente, koji su se žalili na otok, upalni proces i nesnošljivi svrab.

Ambulanta Hitne pomoći u Beogradu bila je u noći između četvrta i petka pretrpana pacijentima koji su dolazili zbog alergija i ujeda insekata koji odmah buknu! Portparol beogradskog centra za hitnu medicinsku pomoć dr Nada Macura precizirala je za Press da je takvih pacijenata bilo više nego što je uobičajeno za sezonu.

Neki od izujedanih pacijenata imali su otoke i upalne procese na koži, koji su izazivali nesnošljiv svrab, objasnila je Macura i navela da je više od 50 odsto pregledanih građana imalo alergijsku reakciju na ubod insekata.

Brojni napadi u Nišu

- Očigledno je da je ovo njihova sezona jer velika vlažnost vazduha, kakvu sada imamo, pogoduje insektima. Juče smo imali pacijenta koji je došao nakon što ga je, kako je sam naveo, neka buba ujela za vrat i ruku. Na mestima ujeda imao je jako burnu reakciju. Zbrinut je u našoj ambulanti, moraće da prima terapiju, a savetovano mu je da se u slučaju bilo kakvih tegoba odmah javi lekaru - rekla je dr Macura. Ona je upozorila sve osobe koje znaju da su alergične na ubod insekata da u narednom periodu budu vrlo oprezne!

- Njih u domovima zdravlja treba obučiti da u slučaju uboda insekta mogu sami sebi da daju hitnu terapiju. Oni tu terapiju moraju imati stalno kod sebe. Ako se dogodi da ih insekt ujede za vrat ili glavu i ukoliko osete tegobe kao što su vrtoglavica ili zujanje u ušima, treba odmah da pozovu Hitnu pomoć - ističe dr Macura.

Povećan broj pacijenata koji se žale na tegobe zbog uboda insekata već je zabeležen u Nišu. Niški zavod za hitnu medicinsku pomoć dnevno zbrine pedesetak pacijenata koji se lekarima javljaju sa bolnim oteklinama nakon ujeda insekta, zbog čega im se određuje terapija jakim antibioticima.

Dr Vladimir Žikić, docent na odseku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, kaže za Press da se ovde najverovatnije radi o nekom insektu iz grupe dvokrilaca ili diptera, u koju spadaju muve, komarci, obadi...

- Svi ti insekti inače traže povećanu vlažnost vazduha i blizinu vode za razmnožavanje. Kod ogromne većine insekata postoje takozvane gradacije, kada nakon nekoliko sezona dolazi do njihovog prenamnožavanja. Najbolji primer je leptir gubar koji pustoši šime. Verovatno je sada došlo do prenamnožavanja ovih problematičnih insekata, koji su proširili svoju lokalnu rasprostranjenost i češće su u kontaktu s ljudima. S obzirom na to da se radi o vrstama koje se hrane krvlju, jasno je da one izazivaju veće ili manje alergijske reakcije kod ljudi - objašnjava dr Žikić.

Na internetu se proširila informacija da su insekti koji su u proteklih 15 dana ujeli više stotina Nišlija, mušice iz roda simulida, poznate i kao „crne muve". Da je ovakva mogućnost gotovo stoprocentno izvesna, potvrđeno je i na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, gde se brojnost populacije ove vrste mušica prati i istražuje već godinama u laboratoriji za medicinsku i veterinarsku entomologiju.

- Prema opisanim mestima ujeda, visoka je verovatnoća da se radi o rečnoj vrsti mušice „simulium eritrocefalum" iz roda simulida. Ova vrsta rečne mušice ujeda isključivo po potkolenicama, sam ubod se ne oseti, a kasnije se javlja nepodnošljivi svrab i bolni otoci koji mogu da traju i po tri nedelje - kaže za Press profesor na ovom fakultetu Dušan Petrić. On kaže da je utvrđeno da je rast broja ovih mušica u Novom Sadu u direktnoj vezi sa povišenim vodostajem na Dunavu koji traje do dva meseca.

Petrić navodi da je Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada spreman da ukoliko dobije poziv gradskih vlasti iz Niša, uputi svoju ekipu koja će postaviti zamke za hvatanje mušica na odgovarajućim lokacijama. 

Mutacija?
Dr Vladimir Žikić, docent na odseku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, pozvao je sve građane da donesu insekte za koje misle da su ih ujeli u relevantne institucije na analizu, kako bi se tačno utvrdilo šta je u pitanju.
- Entomolozi treba da utvrde o čemu se tu radi. Ja u ovom trenutku ne mogu da isključim da će DNK analiza pokazati da je eventualno došlo do neke mutacije. To se može potvrditi samo u laboratorijama za molekularnu biologiju - ističe dr Žikić.


Rečna mušica ...Stručnjaci tvrde da ljude napada mušica iz roda simulida, poznata i kao crna muva

 

 

 

 

Izvor: www.pressonline.rs