Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Kako odlagati organski otpad i sačuvati Dunav?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd - Do sada je 519 farmera, poljoprivrednih inžejera i stručnjaka savetodavnih službi uspešno završilo obuku koja se odnosi na pravilno rukovanje i odlaganje organskosg otpada i informisanje o procesima evrointegracije, saopštio je tim projekta za smanjenje zagaženja reke Dunav iz industrije u Srbiji (DREPR)

 

Obuka je sprovedena putem trening centra, koji je uspostavljen u okviru DREPR projekta (Serbia Danube River Enterprise Pollution Reduction Project) u saradnji sa Institutom za stočarstvo, a projekat se sprovodi na području opština Šabac, Požarevac, Vrbas i Novi Sad.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede taj projekat, u okviru koga je ukupna vrednost investicija oko 18 miliona dolara, realizuje od 2006. godine, radi uvođenja dobre poljoprivredne prakse, promocije očuvanja prirodne sredine, kao i smanjenja zagađenja vodotokova Dunava i njegovih pritoka.

Najveći deo ovog zagađenja, kako se navodi u saopštenju, potiče iz nutrijenata (glavni sastojak izmeta goveda, svinja i živine, koji se u narodu popularno nazivaju stajnjak ili osoka), koji se sa stočnih farmi i klanica direktno izlivaju u Dunav.

U saopštenju se upozorava da azotna i fosforna jedinjenja u prekomernim količinama izazivaju u vodotokovima preteran razvoj algi i odumiranje biljnog i životinjskog sveta, a sama voda postaje zagađena, neprijatnog mirisa i neupotrebljiva.

U DREPR projekat su uključene 53 farme, četiri klanice i sedam poljoprivrednih škola u Srbiji, a uz pomoć donacija, deo učesnika na projektu izgradio je tankove za skladištenje stajskog đubriva, dok je deo učesnika dobio vrednu opremu za upravljanje stajskim đubrivom na farmama.

U saopštenju se ukazuje da je tako na efikasan i ekonomski isplativ način rešen problem gomilanja i nepravilnog odlaganja organskog otpada i napominje da su na odabranim farmama instalirani uređaji za kontinuirano praćenje nivoa zagađenja podzemnih voda.

Pored toga, DREPR projekat je doprineo i modernizaciji metoda za analizu vode kupovinom nove opreme i kompjuterskih softvera za laboratorije Hidrometeorološkog instituta, Instituta za zemljište i četiri lokalne laboratorije, ističe se u saopštenju.

Tokom dosadašnjeg trajanja projekta, povećana je svest o problemima zagađenja Dunava među farmerima za nešto više od trećine (38 odsto) i među građanima za petinu (21 odsto), dodaje se u saopštenju.

Pripremu za projekat je uradilo Ministarstvo za nauku i zaštitu životne sredine - Uprava za zaštitu životne sredine, a on se realizuje uz organizaciju i nadzor Ministarstva poljoprivrede i Svetske banke.

Donatori DREPR-a su Međunarodni Fond za zaštitu životne sredine (GEF), Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA), Evropska Agencija za rekonstrukciju (EAR) i Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

 

Izvor: www.rtv.rs