Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Namerno probili nasip

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Odbrambeni nasip od popava urađen duž zaobilaznog puta Šabac-Loznica-Mali Zvornik namerno je probijen na više mesta. Kroz nasip su prosečeni putevi prečice do reke ili vikendica pored nje, čime je narušena njegova projektovana uloga

Rade Filipović, pomoćnik gradonačelnika i član UO JVP „Srbijavode", kaže da su probijanjem nasipa napravljeni prolazi do vikendica i šljunkara.

- Vlasnici vikendica, ljudi koji neovlašćeno vade šljunak i drugi prave prolaze kroz nasip i oštećuju ga. Svako fizičko oštećenje nasipa korišćenjem u bilo koju svrhu sem one za koju je namenjen, a to je formiranje zaštitnog pojasa radi odbrane od poplava, može biti podvedeno pod krivično delo ugrožavanje imovina i lica i izazivanje opšte opasnosti. Hidrološka situacija se definitivno promenila, poplave su česte i kada bi naglo porastao nivo Drine sa ovakvim nasipom moglo bi doći do velikih problema - kaže Filipović.

Preko nasipa su na više mesta urađeni prelazi, ali su mnogo opasnija mesta gde je nasip bukvalno prosečen za prolaz vozila. Prema Filipovićevim rečima, kontrola nasipa je u nadležnosti vodoprivredne inspekcije jer je to vodoprivredni objekat, ali se tu javlja novi problem.

- Loznica duže od pet godina nema vodoprivrednog inspektora, a najbliži je u Šapcu. Gradska uprava je generalnom inspektoratu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva poslala zahtev da se u Loznici ponovo uvede vodoprivredni inspektor. Sem Drine i Jadra imamo mnogo rečica, potoka i kanala u urbanom delu grada i njegovoj široj teritoriji, a sa njima i mnogo problema zato što ne možemo adekvatno da kontrolišemo sve što se u toj oblasti dešava - upozorava Filipović i dodaje da svako treba da preduzme ono što može i u skladu sa zakonom.

Nedavno je zbog dugotrajnog visokog vodostaja Jadra na dva mesta došlo do znatnog oštećenja nasipa i izlivanja reke. To je ozbiljna opomena da oštećenja na nasipu duž Drine, a ima ih barem desetak, ne treba olako shvatati već ih što pre sanirati. Pre nego što se desi da Drina „podivlja".

 

Izvor: www.pressonline.rs